Avto
3611 ogledov

Padla bo še zadnja cestninska postaja

cestninska postaja Torovo Anže Petkovšek Podiranje cestninske postaje Torovo.
Dars bo poleg novogradenj letos nadaljeval obnovo avtocest in hitrih cest po državi. Padla bo še zadnja cestninska postaja.

Iz Darsa so sporočili, da ečjih zastojev ne pričakujejo, izjemi sta poletna sanacija predora Golovec in zimska dela v predoru Markovec, kjer bo promet potekal dvosmerno v eni cevi predora. Za naložbe bo Dars letos skupno predvidoma namenil 194 milijonov evrov.

Merilec hitrosti Avto Novi radarski trik policije za umirjanje voznikov

Zastoje med letošnjimi obnovami pričakujejo med sanacijo predora Golovec na vzhodni ljubljanski obvoznici. V kolikor bo razpis uspešno zaključen, bodo dela predvidoma izvajali poleti. V zimski sezoni naj bi dela začeli v predoru Markovec, zavlekla pa naj bi se v pomladno sezono 2021. V času del bo promet potekal dvosmerno v eni cevi predora.

DARS delo na cesti avtocesta | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Med novogradnjami, ki jih namerava v letošnjem letu začeti Dars, izstopata predvsem druga cev predora Karavanke in začetek gradnje tretje razvojne osi na severnem delu. Za omenjene projekte je načrtovanih približno 40 milijonov evrov, od tega približno 15 milijonov za karavanški predor, približno 16 milijonov evrov za odsek tretje razvojne osi na južnem delu in sedem milijonov evrov za severni del.

sekcijsko merjenje hitrosti Nov ukrep Avto Vozniki ne bodo veseli, a to je način, da se skrajšajo zastoji na naših cestah

Zaradi zamenjave dilatacij na viaduktu Žepina in mostu Bolsko bodo poleti zastoji možni tudi na štajerski avtocesti, predvsem v času prometne konice. Podobno na Darsu pričakujejo pri jesenski menjavi dilatacij na mostu čez Savo na gorenjski avtocesti iz smeri Avstrije. Popolne zapore ob koncih tedna bodo spomladi ovirale promet pri viaduktu Šempeter. Zapore bodo tudi na priključku Ljubljana industrijska cona Moste, ki bo deležen obsežnejše prenove in izgradnje novega nadhoda. Podobno bo ob koncih tedna zaprt tudi priključek Ljubljana zahod.

Predor Šentvid Gradnja Slovenija Tako o datumu dokončanja šentviškega predora pravijo na Darsu

Največ investicijskih sredstev, okoli 60 milijonov evrov, bo Dars namenil obnovam avtocest in hitrih cest, začetek teh pa je pogojen z uspešnostjo javnih razpisov za izvajalce. Na Darsu posamezne razpise že pripravljajo, večina projektov pa še čaka odobritev pristojnega ministrstva za infrastrukturo. Kot so izpostavili na Darsu, so obnove potrebne za podaljšanje življenjske dobe infrastrukture in izboljšanje prometne varnosti.

slovenija 08.06.12, delo na cesti, delo, vzdrzevalna dela na cesti, cestarji, ce | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Solarna avtocesta Avto Dars preučuje tudi možnost, da bi na AC postavil sončne elektrarne

V prvi polovici leta Dars med drugim načrtuje tudi začetek odstranitve in preureditve območja še edine preostale cestninske postaje na našem avtocestnem sistemu od skupno 34, to je postaja Dragotinci na pomurski avtocesti. Čelna cestninska postaja Dragotinci je bila zgrajena ob uvedbi vinjetnega sistema leta 2008 predvsem za cestninjenje tovornih vozil, tako da na samo pretočnost nima bistvenega vpliva, so zapisali na Darsu.

Dela, ki zahtevajo zaporo prometa, vsako leto stečejo po končanju zimske službe. To je sicer odvisno od posamezne lokacije in njene klimatsko obremenjenosti, je pa to v večini primerov aprila. Ob tem na Darsu začetke del prilagajajo prometnim obremenitvam, ki so aprila in maja povezani z migracijskimi tokovi zaradi velikonočnih in prvomajskih praznikov. Prav zato dela pogosto začnejo v začetku maja.

Zaradi začetka del na jugu tretje osi pri avtocestnem priključku Novo mesto bo od letošnjega poletja dalje obremenjen predvsem lokalni promet.

Potem ko so na Darsu lani obnovili skupno približno 65 kilometrov smernih vozišč, jih nameravajo letos obnoviti približno 55 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.