Avto
2181 ogledov

Padlo je 20 zvezd

Euro NCAP Euro NCAP
Prvi letošnji rezultati varnosti.

Organizacija Euro NCAP je objavila prve štiri rezultate letošnje sezone varnostnih trčenj. Pri tem sta najbolj posebej zanimiva izida pri obeh mladih znamkah, polestarju 2 in cupri formentorju.

Oba sta bila zelo prepričljiva. Polestar kot hčerinska znamka Volva je povsem upravičil visoka pričakovanja za pasivno in aktivno varnost pri svojem povsem električnem križancu. Še posebej so bili testniki navdušeni nad kar 80-odstotnim rezultatom za varnost pešcev, kar je med drugim zasluga njegovega aktivnega pokrova motorja. 

Cupra formentor, ki je bil izdelan v Seatovim znanjem na Volkswagnovi platformi, je bil podobno odličen, za premijskim švedom je športni križanec zaostal le za točko in prav tako prepričljivo dosegel vseh pet zvezdic.

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Ocenili so še renaulta arkano, ki se bo na trgih nekdanje Jugoslavije zaradi neposrečenega originalnega imena imenoval megane conqest, in lexusa UX 300e. Ker gre za modela, ki sta derivata že obstoječih vozil, so bolj kot ne zgolj prepisali oceno. Megane conqest je izdelan na osnovi capturja, medtem ko je 300e povsem električna različica hibridnega modela NX, ki je bil prav tako testiran leta 2019. Obema novima modeloma na trgu so zato pri Euro NCAP pripisali vseh pet zvezdic.

Vodja ocenjevalnega programa Michiel van Ratingen je pri objavi rezultatov spomnil na težko obdobje, skozi katero gre avtoindustrija, saj mora iskati nove poti pri varčevanju in učinkovitosti. "Pri Euro NCAP bomo skrbeli, da pri varnosti ne bo kompromisov," je ob tem dodal. Tudi za organizacijo Euro NCAP je bilo leto 2020 težko, zaradi omejitev so lahko objavili teste le 11 avtomobilov. Še leta 2019 so jih testirali kar 55.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 09:34 04.marec 2021.

    za rajo ne vem, zase pa vem da bom če se le da kupil "star" avto, brez displejev in drugih "asistenčnih " NEpomagal. kaj mi bodo senzorji tlaka v pnevmatiki, ki so samo blazno dragi, ne rešijo pa problema prazne ...prikaži veče gume. kaj mi bo zaslon in 1000 menijev, ko ja pa en gumb za vklop klime. ko bo crknil ekran bo pa avto za v smeti. nekoč pred 50 leti, je bil ZF novela, in v njej je avtor se odpovedal avtu z vsemi funkcijami za 101-ko. danes pa to postaja realnost. samo 101-k ni več.

  • tlacan 08:53 04.marec 2021.

    "Raja" nima niti za star rabljen avto in zato bo na cestah procentualno vedno manj avtov o katerih piše članek.