Avto
79 ogledov

Pametne ure novo poglavje avtomobilizma

LG pametna ura LG
Audi je v začetku meseca na sejmu Zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavil pametno uro, s katero bomo upravljali določene funkcije vozila. Zapestna ura, ki jo je predstavil BMW pa ima vgrajen parkirni asistent.

Zapestna ura, ki so jo pri Audiju razvili v sodelovanju s podjetjem LG ne uporablja Googlov operacijski sistem android wear, pač pa webOS. Mobilni operacijski sistem WebOS naj bi zaradi številnih prednosti, kot so enostavnejše povezovanje, prekop in iskanje, v prihodnje postal osnova večine pametnih televizorjev, ki jih bo predstavil LG.

Uporabnik s pritiskanjem na zaslon ure, ki je z dizajnerskega vidika požela velike pohvale, lista med številnimi aplikacijami in upravlja z dnevnikom, tekstovnimi sporočili, glasbo, koledarjem, elektronskimi sporočili ... Med aplikacijami je tudi Audijeva, ki uporabniku omogoča številne možnosti, med drugim odklepanje in zaklepanje vozila na daljavo s pomočjo visokih frekvenc tehnologije NFC. Ker čip deluje brez baterije bo možno avtomobil odkleniti tudi v primeru, ko se baterija izprazni. Pametna ura vozniku beleži tudi podatke o telesni temperaturi in srčnem utripu. Na podlagi teh podatkov se prilagaja delovanje klimatskega sistema. V prihodnje naj bi bila ena od funkcij tudi poziv avtomobilu z vgrajenim sistemov za samodejno vožnjo, ki bi na določenem mestu pobral voznika.

Parkirni asistent

Prav to je v Las Vegasu demonstriral BMW. Bavarski parkirni asistent namreč deluje s pomočjo pametne ure. Avtomobil, ki ima vgrajene laserske senzorje in digitalno kartico celotne stavbe, kot je javna parkirna hiša, je sposoben sam najti parkirno mesto in zaklenil vozilo, ki bo parkirano, dokler ga ne bo lastnik spet poklical.

Štirje napredni laserski senzorji na vozilu zaznavajo vse aktivnosti 360 stopinj okoli vozila in odkrivajo morebitne nevarnosti, kot so stene, količki, druga vozila ... . Vozilo se s pomočjo pridobljenih podatkov izogne trku. Voznik storitev aktivira s pomočjo aplikacije na pametni uri, parkirni pomočnik pa brez, ali z voznikom avtomobil odpelje do praznega parkirnega mesta. Tehnologija deluje tudi v več etažnih parkirnih hišah, kjer so GPS signali pogosto nezanesljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.