Avto
60 ogledov

Pametni sedež v vozilu vozniku ne pusti dremati

Zaspanost Profimedias
Angleži razvijajo avtomobilsko tehnologijo, ki bo s pomočjo vgradnje sistema za merjenja srčnega utripa in dihanja v avtomobilski sedež prepoznala , kdaj bo voznik za volanom zadremal in mu to preprečila. Nesreče, katerih vzrok je bil, da so vozniki zaspali za volanom, bi utegnile postati preteklost.

Utrujenost je eden največjih krivcev za prometne nesreče v svetu. Pogosto je za nastanek usodne nesreče dovolj, da voznik le za trenutek zapre oči. Na angleški Univerzi v Nottinghamu razvijajo tehnologijo, ki bo to preprečila.

V voznikov sedež nameravajo vgraditi audiogram, ki bi meril srčni utrip in bi na ta način prepoznal utrujenost voznika. Raziskovalci želijo tehnologijo povezati z ostalimi varnostnimi sistemi v avtombilih, ki bi v primeru, da bi voznik zadremal, prevzeli nadzor nad vozilom in preprečili nesrečo. Projekt je trenutno še v začetih fazah razvoja, vendar pa bi lahko tehnologija postala uporaben varnostni člen v avtomobilih že čez leto dni, so prepričani njeni avtorji.

Tehnika rešuje življenja

Že danes pa so tudi že v nižjih razredih avtomobilov na voljo napredni pripomočki, ki pomagajo preprečevati nesreče zaradi nezbranosti.

asistenca za vozni pas - ob nenapovedanem prehodu čez sredinsko črto avtomobil voznika opozori s tresenjem volana ali piskom, nekateri avtomobili tudi popravljajo volan;

asistenca za prehitevanje - avtomobil voznika opozarja na vozila v mrtvem kotu, v primeru poskusa prehitevanja v takšnem primeru sledi še jasnejše opozorilo.

asistent za budnost - prek različnih senzorjev avtomobil spremlja voznikovo obnašanje. Če oceni, da se obnaša nezanesljivo, predlaga takojšnji postanek.

radarski tempomat - razbremeni voznika, saj samodejno prilagaja varnostno razdaljo do spredaj vozečih vozil. Naprednejši sistemi so prilagojeni tudi za vožnjo v popoldanski konici z veliko ustavljanja in speljevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.