Avto
39 ogledov

Pametni yaris

Toyota yaris touch&go
1/6
Gregor Prebil
Pretekli teden smo predtavili test nove toyote yaris, kjer smo nekaj povedali tudi o novem infotainment sistemu, Touch&Go. A ker sistem ponuja veliko več, smo testu namenili več pozornosti.

Novi yaris se poleg kompaktnosti ponaša tudi z inteligentnostjo. Sistem Touch&Go, ki je na voljo od razreda opreme sol naprej ponuja ogromno in še več. Sistem, poleg nekaterih pomankljivosti, kot so počasna povezljivost z Blouetooth sistemom, ter nedelovanjem internetnih storitev preko Googla v Sloveniji (to naj bi bilo rešeno v nekaj mesecih), z ostalimi možnosti kar hitro razvadi uporabnika.

Večpredstavnost
Upravljanje avdio sistema preko zaslona občutljivega na dotik kjer lahko uporabljate vse funkcije, ki jih omogoča povezljivost z različnimi glasbenimi napravami. Med njimi so radijske postaje in MP3 oz WMA predvajalniki, katere lahko priklopite na več različnih načinov. Glasbo lahko tako predvajate preko CD predvajalnika, priklopov USB, AUX ali Bluetooth. Zadnji se nam je zdel še najbolj uporaben, vendar pa smo se srečali s težavo hitrega povezovanja, saj sistem ob ponovnem prižigu avtomobila ni zaznal že v naprej povezane naprave.

Bluetooth
Poleg povezljivosti za predvajanje glasbe, pa Bluetooth tehnologija ponuja tudi varno prostoročno telefoniranje. Povezava omogoča upravljanje telefona in samodejni prenos do 1000 kontaktov, pregleda zgrešenih, prejetih in oddanih klicev. Poleg vsega pa lahko prejemate in pošiljate SMS sporočila in se celo povežete s spletnimi storitvami.

Informacije in nastavitve
Preko zaslona lahko dostopamo tudi do nastavitev senzorja za dež oz. samodejni vklop luči. Prikažemo lahko potovalne informacije, vključno s časom, razdaljo in porabo goriva hkrati pa lahko primerjamo porabo goriva tudi za posamezne prevožene poti, kar je zelo dobrodošla možnost.

Kamera
Prestava menjalnika za vzvratno vožnjo nam samodejno vklopi prikaz slike s kamere na zadku vozila. Prikaz je jasen in hkrati ponuja glasovne ter orientacijske slikovne oznake, ki nam pomagajo pri zaznavi oddaljenosti od preprek. Kamera tako ponuja enostavno parkiranje, varno vzvratno vožnjo ter pregled nad skritimi nevarnostmi.

Navigacijski sistem
Zelo pomemben dodatek k sistemu je seveda navigacijski sistem, ki se enostaven in zelo uporaben. Ponuja polno pokritost kart za Evropo, izbiro več vrst poti, hitro, kratko in ekonomično, po meri nastavljivo opozarjanje na hitrostne omejitve, nalaganje točk zanimanja, ter podatke o varnostnih kamerah. Karte so pregledne in enostavne, pogrešali smo morda le nekatere informacije, ki jih ponujajo ostali navigacijski sistemi.

Internet in dodatne sotritve
Poleg že naštetih možnosti, pa naj bi sistem ponujal tudi iskanje točk zanimanj s povezavo z internetom in iskalnikom Google, ki pa ni na voljo v vseh tržiščih, med drugim zaenkrat tudi ne v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.