Avto
18705 ogledov

Pazljivo z navigacijo, Hrvati pišejo visoke kazni

Satelitska navigacija Profimedias
Voznik, ki je zaupal navigaciji in je prečkal hrvaško-slovensko mejo, je bil ob 300 evrov.
Google Maps Googlova navigacija Avto Google Maps navigacija z novo zelo koristno funkcijo

Hrvaški časnik Večernji list je opisal zgodbo hrvaškega voznika, ki ga je slepo zaupanje navigaciji Google Maps stalo 2.500 hrvaških kun oziroma nekaj več kot 300 evrov, kolikor je bila globa, ki so mu jo izročili hrvaški policisti.

Črnogorska avtovleka. Foto: Youtube Akcija Slovenija Reševali voznika, kriva je bila navigacija

Na Hrvaško se je vračal s Ptuja, navigacija pa mu je ponudila pot preko točke, kjer ni mednarodnega mejnega prehoda, ampak lahko mejo prečkajo tisti, ki imajo obmejno dovolilnico. "Mesto, na katerem me je zaustavil obmejni policist, je kot svojevrsten bankomat za državni proračun. Policist mi ni ponudil možnosti, da se obrnem in vrnem v Slovenijo na mednarodni prehod, ampak mi je izročil kazen v višini 2500 kun," je voznik zaupal hrvaškim novinarjem. Navedel je, da bi lahko dobil tudi do 30 dni zaporne kazni.

Google Maps Spremenjeno Slovenija Googlov Zemljevid sedaj kot klasična navigacija

Kot piše Večernji list omenjeni voznik ni edini, ki je dobil kazen, saj naj bi obmejni policist prav takrat zaustavil še en avtomobil. 

Navigacija GPS in brezžično omrežje ponujata učinkovit način za opazovanje prome Avto Uganete, koliko je tehtala prva navigacija?

Kdo lahko v obmejnem prometu z obmejnimi prepustnicami in dovolilnicami prečkati prehode za obmejni promet je zapisano v zakonu. Mejni prehodi za obmejni promet so praviloma odprti od 6. do 22. ure. Odpiralni čas prehoda lahko na predlog sosednjih obmejnih občin spremeni Stalna slovensko - hrvaška komisija za izvajanje sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju, ustanovljena na podlagi določb tega sporazuma. Obmejna prepustnica se lahko izda državljanom pogodbenic, ki imajo stalno prebivališče na obmejnem območju. Imetniku dovoljuje prestopanje meje na mejnih prehodih za obmejni promet, meddržavnih in mednarodnih mejnih prehodih in neprekinjeno bivanje na obmejnem območju druge pogodbenice največ sedem dni.

Komentarjev 13
 • Avatar Garancija
  Garancija 09:45 04.december 2018.

  Upoštevajte prometne znake in vse bo v redu,sem preizkusil :)

 • alojzr 21:38 02.december 2018.

  Članek ne pove, kako so mejni prehodi za obmejni promet označeni v primerjavi z mednarodnimi mejnimi prehodi. Kako vem, da prečkam mejo na mestu, kjer je ne bi smel? Kako sploh vem, da prečkam mejo? Kako sploh vem, da je ne bi smel?

 • porko2 11:02 02.december 2018.

  Obmejne propustnice ne obstajajo več. Na maloobmejnih prehodih lahko vsak prečka mejo.