Avto
22 ogledov

Pet točk za mirno zimo

Če boste takole obstali na cesti in pri tem ovirali promet, vam po 114. členu za Žurnal24 main
Preventivni pregled. Za dobro delovanje vozila pozimi ni nujno obiskati servis, saj lahko avto pregledate sami.
7 stopinj Celzija ali manj pomeni, da letna guma nima več optimalnega oprijema.

Za optimalno delovanje vozila v hladnejših mesecih in varno vožnjo v vseh razmerah lahko veliko storite že, če pregledate nekaj vitalnih točk na svojem vozilu:

1. Pravilen profil pnevmatik
Pnevmatike morajo imeti zadosten (vsaj trimilimetrski) in pravi, torej zimski ali M+S-profil. Biti morajo tudi pravilno napolnjene in centrirane.

2. Optimalno delovanje zavor
Preglejte, ali je raven zavorne tekočine primerna. Glede obrabljenosti zadoščata že vizualni pregled in praktični preizkus zavorne poti. Če je ta občutno daljša kot sicer, obiščite serviserja.

3. Svetlobna telesa in brisalci
Pozimi je pomembno dobro videti in biti viden, zato se prepričajte, ali svetijo vsa svetila in ali metlice zmorejo brisati tudi ob močnejšem nalivu.

4. Pregled mehanike vozila
Pomembni so tudi drugi deli tako karoserije kot pogona, zato preglejte amortizerje, napetost klinastega jermena in delovanje akumulatorja.

5. Vožnjo prilagoditi razmeram
Pozimi se vozne razmere spreminjajo hitreje, zato prilagodite hitrost in varnostno razdaljo.

Žurnalov nasvet
(Ne)obvezna oprema

Verige. Kljub zimskim pnevmatikam je dobro, da imate v prtljažniku tudi te. Strgalo za led. Če parkirate na prostem, je to nepogrešljiv del opreme.
Tekočina za steklo. Biti mora primerna temperaturam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.