Avto
319 ogledov

Peugeot, Citroën in DS objavili realno porabo goriva svojih avtomobilov

Peugeot 308 na testu merjenja realne porabe goriva
1/7
PSA
Po škandalu s prirejanjem emisij CO2 koncerna Volkswagen je senca dvoma padla na vse avtomobilske proizvajalce, ki vgrajujejo dizelske motorje v svoja vozila. Pri konceprnu PSA (Peugeot, Citroën in DS) so lani obljubili, da bodo objavili realne podatke o porabi goriva svojih vozil, kar so zdaj tudi storili.

Po aferi Dieselgate ne le, da so proizvajalci vozil želeli dokazati, da niso zavajali pri porabi goriva in emisijah, pač pa so želeli na račun Volkswagna tudi profitirati. V ZDA so stekle posebne prodajne akcije, pri PSA (Peugeot, Citroën in DS) pa so šli še korak naprej in obljubili, da bodo objavili realne podatke o porabi goriva svojih avtomobilov.

Do sedaj so lahko proizvajalci vozil porabo goriva in emisije CO2 merili po standardih NEDC. To pomeni, da so porabo goriva merili v laboratorijih pod posebnimi, nadzorovanimi pogoji, ki jih je v realnosti, na cesti, nemogoče doseči. Rezultate za tri vozila, peugeot 308, citroën C4 grand picasso in DS 3 so objavili v okviru avtomobilskega salona v Ženevi.

Pod budnim nadzorom nevladnih organizacij

Zaradi transparentnosti in kredibilnosti so teste opravili v skladu z novim protokolom merjenja porabe razvitim v sodelovanju z nevladno organizacijo Transport & Environment (T&E) in francosko organizacijo France Nature Environment (FNE) pod nadzorom družbe Bureau Veritas. Bureau Veritas je strokovno usposobljen partner mnogih, državnih institucij, multinacionalnih družb in lokalnih organizacij s področja prometa.

Novi test je vključeval testiranje vozil v mestu (25,5 kilometrov), na odprti cesti (39,7 kilometrov) in na avtocesti (31,1 kilometra), določen del ceste je moral voditi v klanec. Med testom je moral v avtomobilu delovati klimatski sistem, v prtljažniku je morala biti prtljaga …

Poraba bistveno višja kot v laboratoriju

Rezultati, ki so jih dobili pri PSA, se bistveno ne razlikujejo od rezultatov, ki so jih prijavili uporabniki vozil. Peugeot 308 z 1,6-litrskim turbodizelskim BlueHDi motorjem z 88 kilovatov moči (120 KM), sistemom start&stop in šeststopenjskim ročnim menjalnikom je po novem sistemu v povprečju porabil pet litrov plinskega olja na 100 kilometrov poti. Uporabniki tega vozila so v povprečju porabili za deciliter več goriva. So pa rezultati realnega testa višji, kot po protokolu NEDC, kjer so pri Peugeotu navedli, da peugeot 308 v mestni vožnji porabi 4,3 litre goriva, na odprti cesti 3,2 litra in 3,6 litra na avtocesti.

Podobno je bilo tudi v primeru citroëna C4 grand picassoja in modela DS 3 z identičnim motorjem, ki sta imela prav tako nekoliko višjo porabo v realnih testih v primerjavi z merjenji po protokolu NEDC. Citroënov veliki enoprostorev je na realnem testu v povrečju porabil 5,6 litra plinskega olja na 100 kilometrov, kompaktni DS 3 pa 0,7 litra manj.

Komentarjev 1
  • McClain 20:08 07.marec 2016.

    tole pac ne zgleda kot test porabe goriva. Kaj vam je spet?