Avto
4076 ogledov

Plačali boste dajatev za odjavljeno vozilo

parkirišče Saša Despot
Dajatev za odjavljeno vozilo bodo morali lastniki plačevati deset let od zadnje odjave vozila.

Lastnike motornih vozil v prihodnjem letu čaka nekaj sprememb. Če bodo motorno vozilo odjavili, bodo morali plačati posebno dajatev. Ta se bo plačevala za odjavljena osebna vozila, tovorna vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in trikolesne mopede. Spremembe bodo začele veljati z aprilom prihodnje leto.

Kot so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo, bo obveznost plačila dajatve prvič nastala po preteku enega leta od odjave vozila, in nato vsako leto na datum odjave. Dajatev za odjavljeno vozilo bodo morali lastniki plačevati deset let od zadnje odjave vozila.

V primeru, da bodo lastniki vozilo v tem času znova registrirali, pa bo rok začel znova teči ob naslednji odjavi vozila.

Dajatev bodo morali plačati lastniki vozil, ki so od 1. aprila letos odjavili vozilo in bodo lastniki takega odjavljenega vozila več kot eno leto. Če bo lastnik odjavljenega vozila v tem času prenesel lastništvo na drugo osebo, bo novi lastnik postal zavezanec za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo v istih rokih kot prejšnji.

Ne za starodobnike

Kot so še zapisali na ministrstvu, pa dajatve za odjavljeno vozilo ne bodo plačevali lastniki vozil s statusom starodobnega vozila. Plačali je ne bodo niti lastniki odjavljenih vozil, če bodo vozilo predali v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja ali ga znova registrirali.

Dajatve tudi ne bodo plačali, če bodo upravni enoti ali nosilcu javnega pooblastila predložili potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo odjavljeno vozilo ukradeno, dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi ali izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja unije.

Priprave na novo dajatev usklajujejo ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za okolje in prostor ter direkcija za infrastrukturo, ki lastnike odjavljenih vozil tudi pozivajo, da pravočasno ustrezno poskrbijo za odjavljeno vozilo in da v okviru evidence vozil ustrezno uredijo njegov status.

Komentarjev 5
 • Avatar Leon
  Leon 09:49 26.november 2018.

  Jaz vidim problem pri prodaji vozila ? Prodam vozen in registriran avto , ga odjavim na UE .......in če ga kupec v letu dni ne prijavi , potem me oglobijo ? ........zato ker sem kot zadnji lastnik vpisan jaz ! ...prikaži več! To je praksa v državni birokraciji navkljub digitalizaciji in povezanosti med resorji . Preverite pobude na gov.si ,kaj vse ljudje predlagajo in kaj se dejansko uresniči v korist državljanov .

 • Laznivi 13:50 25.november 2018.

  In zakaj je bananadrek drzava to uvedla ? Kaj se bo s tem resilo ? Kje je srz te balkanbrezveznedrzave da je to uvedla ?

 • mizimazi 12:16 25.november 2018.

  Mamicu vam pohebem....spet simpl varianta kako cuzat davke....