Avto
47727 ogledov

Po katastrofalnem požaru se je oglasil Andrej Pečjak

Požar v nekdanjem poslopju Metron
1/7
PGD Kropa
Požar je uničil objekt, ne pa podjetja, sporoča eden od najbolj prodornih inženirjev v Sloveniji Andrej Pečjak. Uspeli so rešiti tudi avto, ki je postavil Guinnessov rekord.

Torkov dan je bil za ustanovitelja in lastnika podjetja Metron inštitut Andreja in Jasno Pečjak gotovo eden bolj stresnih v življenju, saj je zagorelo njuno poslopje v Češnjici na Gorenjskem. Prav tam so nastajali številni "divji" projekti s področja elektromobilnosti, po katerih je postala ekipa okoli Pečjakovih znana širom po svetu. 

Škoda je ogromna, kot kažejo posnetki gasilcev, je objekt, na katerem je bila tudi fotovoltaika, praktično v celoti uničen. Pri gašenju požara je sodelovalo kar 11 poklicnih in prostovoljnih gasilskih društev.

Požar, podjetje Metron Metron Gorenjska Zagorel poslovni objekt, na delu številni gasilci

Zjutraj so se prvič oglasili iz podjetja Metron. "Smo zdravi, hišo imamo, gremo naprej," so zapisali v komentar na Facebooku. In še: "Metron ni pogorel in vsi delamo normalno naprej. Je pa pogorelo gospodarsko poslopje zraven hiše lastnikov Metrona. Poslopje je uničeno, avtomobile smo rešili."

V odzivu na objavo jima številni izražajo dobre želje in čimprejšnjo sanacijo škode.

Iz policijske kronike:

Radovljiški policisti so bili včeraj okoli 13. ure obveščeni o požaru, kjer je v celoti pogorel poslovno gospodarski objekt. Stanovanjski del objekta je delno poškodovan, saj je gasilcem ogenj uspelo omejiti. Požar so pogasili gasilci. Po podatkih s katerimi razpolagamo, se je ena oseba nadihala dima in je potrebovala zdravniško pomoč. Policisti so kraj zavarovali in zbirajo obvestila. Ogled kraja dejanja se opravlja danes. 

Vzrok in materialna škoda sta predmet nadaljnje kriminalistične preiskave. Policija bo o vsem obvestila pristojno okrožno državno tožilstvo.

Razsežnosti posledic požara pokaže spodnji video gasilskega drona.

Iz ognja rešili tudi sloviti metron 7

Podjetje Metron se je pred časom iz Češnjice preselilo v nove prostore v bližnji Podnart, kjer nadaljuje z razvojem in izdelavo polnilne tehnologije za električna vozila in diagnostiko.

Andrej Pečjak je s predelavami avtov na električni pogon začel že pred več desetletji in velja za pionirja tega področja v Sloveniji. Mednarodno slavo si je pred desetletjem med drugim pridobil z zmago na prestižnem reliju e-vozil v Monte Carlu, nato pa še z avtom metron 7 (predelana mazda5), s katerim je leta 2014 postavil rekord v vožnji e-vozila z enim polnjenjem v dolžini kar 736 kilometrov (Bled - Dubrovnik).

Požar v nekdanjem poslopju Metron | Avtor: PGD Kropa PGD Kropa

Prav ta avto (v sredini) je bil tudi parkiran v gorečem poslopju, vendar so ga skupaj z ostalimi uspeli rešiti pred uničenjem.

Z Andrejem Pečjakom smo pred kratkim imeli intervju na temo prepovedi prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov ter njegov vidik o sodobnih električnih avtih. Še v ponedeljek sta zakonca v Ljubljani sodelovala na konferenci na temo polnilnih parkov v Sloveniji. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1