Avto
201 ogledov

Pobeg s parkirišča s prasko? Ne bo šlo več!

Volkswagen passat Andrej Leban
Se vam je že zgodilo, da ste, ko ste se vrnili z nakupovanja, na parkirišču zagledali svoj avto z "buško", ali grdo prasko? Voznikom, ki se zaletijo v parkirano vozilo in pobegnejo s kraja dogodka naj bi v prihodnosti odklenkalo.

Podjetje Hella Group razvija napredni sistem za zaznavo poškodb na karoseriji vozila. Sistem bo lastnika vozila opozoril na to, da je bilo njegovo vozilo poškodovano. Voznik bo lahko vedel, ali je na vozilu nastala praska, buška, ali so poškodbe še večje.

Kako deluje sistem?

Sistem za delovanje uporablja 12 piezoelektričnih senzorjev, ki so na karoserijo vozila pritrjeni z notranje strani. Povezani so z električno infrastrukturo vozila, kot je sistem parkirnih senzorjev, ki zaznava, ali se mu približuje drugo vozilo in tudi vsak trk z drugim vozilom.

Posebni algoritem obdela električni signal, ki prihaja iz vibracij, ki nastanejo pri trku. Pri podjetju pravijo, da lahko algoritem prepozna na katerem mestu je nastala poškodba in kako obširna je. Celo to, ali je poškodba posledica toče oziroma padle veje ali stebla na avtomobil.

Kamera posname trk

Sistem katerega polno ime je Intelligent Damage Detection System (IDDS), je narejen tako, da se odzove na katerikoli material iz katerih so izdelani novi avtomobili: jakla, aluminija, ogljikovih vlaken ali termoplastike.

Ko je IDDS povezan z GPS-om v vozilu ali telematskim sistemom, lahko s pomočjo kamer na vozilu posname podrobnosti trka. Voznik lahko na ta način dobi sliko avtomobila, ki je trčilo v parkirano vozilo. Voznik bo tako lahko v realnem času, tako kot tudi zavarovalnica, pridobil vse informacije o tem, kdaj, kako in kakšna škoda je nastala na vozilu.

Komentarjev 1