Avto
102 ogledov

Poceni delavska limuzina

Citroën C-Elysee
1/20
Gregor Prebil
Test. Trivolumenske limuzine so hit na vzhodnoevropskih trgih, ob padanju kupne moči pa vse pogostejše tudi v slovenskih družinah. Konkurenco na trgu je zaostril PSA-jev dvojček 301 in C-elysee, ki na prvi pogled ne daje slutiti, da so na vozilih varčevali.

Robustnost in čvrstost nakazujejo visoki boki ter oddaljenost od tal, ki je s 14 centimetri nekoliko nad povprečjem razreda, Francozi pa so nizkocenovniku z opremo exclusive s kromiranimi dodatki in atraktivnimi platišči iz lahke litine dodali šarm. Varčevanje se tako na zunaj zato ne opazi, morda le z neprivlačno visoko štrlečo anteno na strehi in neobdelano izpušno cevjo, ki grdo štrli iz zadka.

Vrata prtljažnika je treba odpreti do konca

Citroën C-Elysee | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Celo zložljiv ključ je zelo premium, a ta občutek hitro mine ob odpiranju in zapiranju vseh vrat na vozilu, ki je glasno in plehnato, kar še posebej velja za vrata prtljažnika, ki jih je treba dvigniti do konca, drugače vas lahko ob stegovanju glave v odprtino prtljažnika udarijo po glavi.

Limuzina je narejena na osnovi raztegnjene in ojačane platforme male kombilimuzine C3, zato je s 4,4 metra dolžine od C3 daljša in tudi nekoliko širša. Znotraj je prostorna za pet, a potnik, ki sedi zadaj na sredini klopi nima podpore vzglavnika.


Ureditev je zelo enostavna, z okraski polirane plastike in imitacijami kroma ter aluminija očem prijetna, a se tudi tu hitro najdejo stvari na katerih se je varčevalo in rušijo voznikovo pozornost. Stikala za odpiranje stekel so na dnu sredinske konzole in ne na vratih, ne omogočajo niti samodejnega pomika. Športno odrezani volan je pre(velik), ni niti nastavljiv po višini. Slabši, kot pri drugih citroënih so brisalniki vetrobranskega stekla, klimatska naprava je le ročna, pa čeprav pihanje in temperaturo nastavljamo s pomočjo gumbov, kar je bolj estetskega značaja. Nekoliko visoko je postavljen sredinski naslon za roko, kar je ob pogostem poseganju po prestavni ročici moteče, sta pa zato toliko bolj udobna sedeža spredaj. Za dodatnih 500 evrov je imel sistem parkirnih tipal, ki s piskom in sliko na oddaljenost od vozil in predmetov zadaj voznika opozarja na ekranu multimedijske naprave.

Nadpovprečen prtljažnik

Citroën C-Elysee | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Obdelavi čvrste in trajne plastike nimamo kaj očitati, preseneti tudi izoliranost, saj se v potovalni prostor prebije malo hrupa sicer dokaj uglajenega bencinarja, le menjalnik je glasen.
Prtljažnik je med cenovno ugodnimi limuzinami s 506 litri nadpovprečen, primerljiv je s tistim v chevrolet aveu in skoraj 120 litrov večji, kot v dolžinsko primerljivem kia riu. Odpiramo ga lahko le s pomočjo ključa, ali s stikalom v notranjosti. Nakladalna luknja je ozka, prostor kratijo tudi vodila. Vseeno smo brez težav vanj spravili otroški voziček, prostora pa je ostalo dovolj tudi za nekaj prtljage, le malo več truda je treba vložiti.


Živahen 1,6-litrski bencinski agregat s 85 kilovati je uporaben v širokem razponu vrtljajev, pri umirjeni vožnji je uglajen in tih. Pospeški so ob nizki masi, le 1.090 kilogramov, solidni, hodi med prestavami kratki, a se mora za varno in hitro prehitevanje zavrteti v visoke vrtljaje.
Uporabnost mu krati petstopenjski ročni menjalnik, zaradi česar se na avtocesti v notranjost prebije veliko hrupa. Poraba ni najboljša stran agregata, V mestih računajte na 10 litrov, na avtocesti pri 130 km/h z 8,5, najbolj varčen je na podeželjskih cestah, kjer se lahko vozite s porabo nekaj nad šestimi litri. Na avtocesti smo pogrešali tempomat, ki si ga ne morete omisliti niti med dodatno opremo, ESP pri vstopni opremi ni serijski!


Citroën C-Elysee | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zaradi raztegnjene in ozke karoserije in z dolgo medosno razdaljo ter visokim odmikom od tal, je v kombinaciji z mehko nastavljenim podvozjem slabše vodljiv v ovinkih, na umirjenih daljših poteh pa udoben, saj ojačano vzmetenje dobro požira neravnine. Dobra plat so nizki stroški rednega vzdrževanja, ki vas bo do prevoženih 100.000 kilometrov stalo 1.100 evrov.

Majhna izbira agregatov

C-Elysee je na voljo le z dvema bencinskim, poleg testnega še s šibkejšim 1,2-litrski 53 kilovatnim motorjem , na dizelski strani pa od preizkušenega primerka za 1.400 evrov dražji 1,6-litrski agregat z 92 kilovati moči.


Med tremi paketi opreme šele drugi prinaša klimatsko napravo, za eleganten videz (tudi aluminijasta platišča) pa je treba poseči po najvišjem paketu opreme, ki glede na drugi nivo nakup podraži za 800 evrov.


Citroën C-Elysee | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za ceno testnika 14.110 evrov dobite sodobno oblikovan avtomobil, pri katerem smo, glede na to, da si lahko za 200 evrov omislimo ogrevane sedeže spredaj, pogrešali možnost doplačila za samodejno klimatsko napravo in tempomat.

Rabljeni ali novi?

Kaj najdemo za znesek testnega C-Elyseja na trgu rabljenih vozil? Za 13.990 evrov, ceno se lahko s pogajanji še zniža, dobimo leto in pol star citroën C4 prvega lastnika, redno vzdrževan s servisno klnjigo ima malo kilometri. In 1,6-litrskim bencinskim motorjem z 88 kilovati moči ter ročnim petstopenjskim menjalnikom. Od opreme, ki je pri C-elyseeju ne moremo dobiti, premore dvoobmočno samodejno klimatsko napravo, tempomat, kombinacijo parkirnih tipal spredaj in zadaj, delno usnjene sedeže, ...

Komentarjev 1
  • JohnSmith30699 09:48 02.junij 2013.

    nikoli ne bom razumel zakaj mora biti poceni tudi grdo