Avto
10378 ogledov

Podražitev avtomobilskih zavarovanj in morda še ni konec

račun, položnica, denar Profimedia
Na nas se je obrnilo kar nekaj bralcev, ki so začudeno ugotavljali, da so se avtomobilska zavarovanja v letošnjem letu podražila v primerjavi s policami iz preteklih let. Je temu res tako? Preverili smo ...

Obrnili smo se na tri največje slovenske zavarovalnice in jih povprašali, ali je res prišlo do večjih podražitev in zakaj je do njih prišlo. Zavarovalnice ob vsesplošnih podražitvah dviga zavarovalnih premij ne skrivajo, razlogov za podražitve pa je več, ne le visoka inflacija. "V lanskem letu smo zlasti zaradi visoke rasti cen nadomestnih delov in cen storitev pogodbenih partnerjev, ki presegajo indeks splošne inflacije – ta se je lani na letni ravni gibala okoli 10 odstotkov – prilagodili premije na področju avtomobilskih zavarovanj. To se je odrazilo v nekaj manj kot desetodstotni podražitvi zavarovanj v drugi polovici lanskega leta in nekoliko več kot osemodstotni letošnji podražitvi, saj so se prej omenjeni inflacijski pritiski nadaljevali," so posebej za nas pojasnili pri Zavarovalnici Triglav, kjer podražitev ne skrivajo, saj imajo zanje tudi argumentirano razlago.

"Namen teh sprememb je zagotavljati enako kakovost kritij pri zavarovancih, pri čemer imajo pomemben vpliv tudi podražitve cen avtomobilov. Cene nadomestnih delov so se denimo samo v zadnjem letu v povprečju povečale za več kot 10 odstotkov, v zadnjih petih letih pa celo za več kot 40 odstotkov. Hkrati se povečuje tudi število delov/kosov, ki so v posameznih zavarovalnih primerih poškodovani ali uničeni, ti deli pa so tudi cenovno precej višjega ranga, kot so bili v preteklosti," so še pojasnili pri omenjeni zavarovalnici. So pa dodali in spomnili, da kljub podražitvam njihove stranke lahko sklenejo zavarovanje ceneje, in sicer lahko z uporabo aplikacije DRAJV pridobijo dodaten popust. 

Podražitve nadomestnih delov | Avtor: Triglav Triglav

Višje cene avtomobilov, višje cene zavarovanj

"Zaradi okoliščin, na katere nimamo vpliva in se odražajo tako na globalni ravni (v gospodarstvu in v obliki naravnih dogodkov) kot tudi zaradi nekaterih sprejetih ukrepov v Sloveniji, smo lani prilagodili višino premije pri avtomobilskih zavarovanjih. Cenovne prilagoditve so različne glede na vrsto zavarovanja in obseg kritij ter znašajo v povprečju vsaj 10 odstotkov," so nam podobno kot pri Triglavu zaupali tudi pri Generaliju.

Pri slednjem so poudarili, da so pri AO-zavarovanju nekaj let zaznavali padanje višine premije, lani pa se je vse skupaj obrnilo. "Pri kasko zavarovanju pa je okoliščin, ki so vplivale na podražitve, več. Gibanje premije je pogojeno tudi z vrednostjo vozil in ker se cene vozil višajo, se to do določene mere odraža tudi pri višanju premije," se glasi pojasnilo Generalija. Opozorili so tudi na to, da na višino premije pri kasko zavarovanju vpliva tudi starost vozila, "saj višina kasko premije s starostjo običajno pada".

"Drugi razlogi za podražitve zavarovanj za vozila so vse višje cene rezervnih delov in storitvenih uslug (servisne delavnice, ki so ravno tako dvignile cene, poleg dražjega in težko dobavljivega materiala, tudi zaradi višjih stroškov dela, povezanih z višjimi cenami energentov)," so podobne razloge kot pri Triglavu navedli tudi pri Generaliju, kjer pa so izpostavili še en dejavnik, ki vpliva na podražitev zavarovanj. "Na določitev premije, poleg zgoraj navedenega, vpliva tudi škodna pogostost. Le-ta se zvišuje že zadnji dve leti, kar je posledica okrevanja po post-covid obdobju in temu primerno se to odraža tudi pri prilagajanju premije," so pojasnili. 

Izpostavili so tudi inflacijo in dejstvo, da je država oktobra 2022 povišala višino požarne takse s 5 na 9 odstotkov. Požarna taksa se ne obračunava le pri zavarovanjih nepremičnin, pač pa tudi pri zavarovanju avtomobilov. "Pretežni del tako zbranih sredstev država namenja za izobraževanje in usposabljanje gasilcev ter izvajanje gasilske dejavnosti," so pojasnili pri Generaliju. "Pri sestavi premije moramo upoštevati vse okoliščine in dejavnike, ki smo jih našteli zgoraj in nanje v marsikaterem primeru zavarovalnice nimamo vpliva. Obenem moramo zagotavljati obveznosti, ki izhajajo iz zavarovalnih pogodb. Kako se bodo gibali trendi, ne moremo napovedati. Ob tem lahko, na primer, omenimo višjo stopnjo letne inflacije, ki je v Sloveniji za april znašala 9,4 odstotka v primerjavi s stopnjo v evroobmočju, kjer je za april znašala 6,9 odstotka. Zato bomo še naprej skrbno spremljali gospodarsko makro okolje in dogajanje na trgu (npr. ponovno naraščanje cen rezervnih delov …) za zagotavljanje ustreznih kritij ob določeni premiji," so zaključili pri Generaliju. 

Sava: podražitev v povprečju slabih 10 odstotkov

Pri Zavarovalnici Sava kot glavni razlog za podražitve pripisujejo t. i. škodni inflaciji. "Podražitev avtomobilskih zavarovanj je posledica škodne inflacije. Ugotavljamo, da se nam je zaradi tega precej povišala povprečna škoda, tako materialna kot nematerialna. Samo pri kasko zavarovanjih se je povprečna škoda lani dvignila za 17 odstotkov," so pojasnili. "Prav tako so se v zadnjem letu in pol večkrat dvignile urne postavke kleparjev, ličarjev, avto serviserjev in seveda vleke. Kljub vsem navedenim dejstvom se v Zavarovalnici Sava trudimo, da ohranjamo konkurenčnost in visoko kakovost storitev," so še dodali.

Zaupali so nam tudi konkreten podatek, za koliko so se avtomobilska zavarovanja podražila v preteklem letu. "Na osnovi pogodbenega razmerja z našimi zavarovanci smo dolžni zaveze, ki izhajajo iz pogodb, izpolniti, zato je bilo na posameznem segmentu potrebno temu prilagoditi tudi cene. Tako smo pri avtomobilskih zavarovanjih premijo v lanskem letu v povprečju povišali za 9,7 odstotka," so nam povedali pri Zavarovalnici Sava. Kot so zaključili, podražitvam morda še ni videti konca, saj se učinki te podražitve kažejo tudi letos za tiste, ki v letošnjem letu obnavljajo svoja zavarovanja. "Tako kot do zdaj bodo tudi morebitne prihodnje podražitve odvisne predvsem od gibanja inflacije na trgu, cen rezervnih delov in storitev popravil motornih vozil," so sklenili.

V lanskem letu so se občutno podražila tudi zavarovanja nepremičnin. O tem smo pisali tukaj.

Komentarjev 10
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 14:59 16.maj 2023.

  Kaj smo res mislili, da se to ne bo zgodilo?

 • Naklonsky 10:38 16.maj 2023.

  Če je uradna poprečna inflacija 10%, so cene storitev bistveno višje. In če so se povišale plače in je pričakovan dvig plač, je jasno da se vse cene vkalkulirajo vnaprej. A je realni sektor nor, da bo delal z izgubo ...prikaži več ali bo težil k dobičku? Tržno gospodarstvo ima svoje zakonitosti. Težava je v tem, ker nekatere politike bolj slabo razumejo vpliv gospodarstva na standard prebivalstva.

 • wolfenstein 09:34 16.maj 2023.

  Pričakovano. Je treba nadoknaditi propadel biznis z dopolnilnimi zdravstvenimi zavarovanji, zato bo dražje zavavrovanje za avtomobile in nepremičnine.

Sorodne novice