Avto
24739 ogledov

Pojasnilo, čemu vse služijo črne pikice na robu avtomobilskega stekla

Vetrobransko steklo Saša Despot
Imajo jih vsi avtomobili. Razlogov, zakaj so okoli vetrobranskega stekla črne pikice in črn rob, pa je več, kot si mislite.

Vsako vetrobransko steklo ima na robu črn pas, ki se ga drži še dodaten pas črnih pikic. O namenu obeh pasov na vetrobranskem steklu kroži veliko razlag, ena najbolj razširjenih je, da na ta način steklo varujejo potnike pred soncem. A resnica je precej globlja.

Dejan Horvat, tehnični vodja pri slovenski veji podjetja Carglass, nam je pojasnil dejanske razloge. 

Vsako steklo ima okrog in okrog črn sitotisk, pri čemer je na spodnji strani plast debelejša, zgoraj pa ožja. Obdaja tudi prostor za vzvratno ogledalo. Pri sodobnejših avtih je črn sitotistk tudi okoli senzorjev, kamer ...

Horvat pojasnjuje, da ima črn pas trojno vlogo. Najprej je to prostor, na katerem se z notranje strani v tankem sloju nanese primer. Gre za kemikalijo, ki ob kasnejšem nanosu lepila omogoči močno vez med lepilom in steklom.

Druga vloga črnega pasu je zaščita lepila pred sončnimi UV žarki, zato steklo ohrani trdno vpetost tudi po več letih vožnje in izpostavljenosti.

Tretji razlog za črn sitotisk pa je oblikovni, saj je mogoče z njimi od zunaj zakriti odprtino v notranjosti avtomobila med stebrički, plastikami, tapetami in šasijo avtomobila.

Vetrobransko steklo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nekoliko drugačna je vloga črnih pikic, ki se nahajajo v pasu poleg črnega sitotiska. Prav pridejo predvsem v robotiziranem proizvodnem procesu. Vsako vetrobransko steklo je narejeno v posebnih pečeh, pikice pa služijo, da se temperatura enakomerneje porazdeli med poljem črnine in čistim steklom in da ne pride do optičnih napak.  

Druga koristna lastnost pikic pa je, da nekoliko zaščitijo potnike pred soncem na mestih, ki jih ne pokriva že sončni vizir. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • dorian 07:29 12.junij 2020.

    Šasija = Ogrodje. Slovenščina 1 za avtorja in lektorja.

  • Avatar Mendizella
    Mendizella 01:01 10.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • ode 19:32 09.junij 2020.

    Predel stekla, približno 20x10 cm, kjer je pritrjeno vzr. ogledalo, je počrnjen, da se ne vidi lepljeno mesto ogledala in ker ta predel ni metaliziran proti sončnemu toplotnemu sevanju. Namen nemetaliziranega predela je lažje prehajanje RF ali IR signalov oddajnikov ...prikaži več za odpiranje garažnih vrat.