Avto
66 ogledov

Pojbič: Omerzel vedel že aprila

slovenija 02.04.13, Samo Omerzel, kandidat za ministra za infrastrukturo in pros Anže Petkovšek
Nekdanji v. d. direktorja agencije za varnost prometa Franc Pojbič trdi, da je minister Omerzel že aprila vedel za nepravilnosti v šolah vožnje. Minister to zanika.

Nekdanji predsednik sveta agencije za varnost prometa Borut Kurmanšek je ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela na nepravilnosti v avtošolah opozoril že aprila in znova julija letos, je razvidno iz besedil dopisov, ki ju je javnosti posredoval nekdanji v. d. direktorja agencije Franc Pojbič.

Minister Omerzel "odločno zavrača očitke, da je bil o sumih kaznivih dejanj znotraj avtošol in izpitnih centrov seznanjen kadarkoli pred 8. novembrom 2013," so sporočili z ministrstva. Po njihovih navedbah je na podlagi dokazljivih dokumentov razvidno, da omenjena problematika ni bila niti z besedo zavedena v nobenem primopredajnem zapisniku.

Niti v ministrskem primopredajnem zapisniku, niti v zapisniku ob prevzemu funkcije v. d. generalnega direktorja direktorata za promet Bojana Žlendra, in kar je seveda še najpomembnejše, niti v primopredajnem zapisniku med bivšim in sedanjim vršilcem dolžnosti direktorja agencije. "Očitki, ki temeljijo na subjektivni oceni gospoda Pojbiča, so zato neresnični, zavajajoči in subjektivno pristranski," so zapisali.

Dva dopisa z opozorili

Kot je razvidno iz posredovanih dopisov, je Kurmanšek o nepravilnostih v avtošolah ministra Omerzela opozarjal v dveh dopisih - prvi je predlog za imenovanje Pojbiča za direktorja agencije, drugi pa poizvedovalni dopis, v kakšni fazi je postopek imenovanja novega direktorja. V dopisih med drugim izpostavlja "množična kazniva dejanja na področju odgovornosti agencije v obdobju 2010-2012".

Kot je razbrati iz dopisa, so na agenciji 15. aprila letos od uprave kriminalistične policije prejeli problemsko poročilo v zvezi z izvajanjem programov avtošol in dodatnih programov varne vožnje. Ker po navedbah Kurmanška "prejšnja direktorja nista opravila potrebnih in zadostnih aktivnosti na tem področju", je Pojbič "zastavil program strokovnega in notranjega nadzora in pričel samostojne in koordinirane aktivnosti strokovnega nadzora zaradi izboljšanja stanja".

Prvi dopis Kurmanška oz. Sveta agencije ministru Omerzelu, poslan aprila, je predlog, naj za direktorja agencije imenuje Pojbiča. V drugem dopisu, poslanem julija, Kurmanšek ministra sprašuje, v kakšni fazi je postopek imenovanja novega direktorja. V obeh pa med drugim izpostavlja nepravilnosti v avtošolah.

S poročili ni bil seznanjen

Na ministrstvu se poudarili, da Omerzel ni bil seznanjen niti s končnim poročilom o opravljenem nadzoru nad zakonitostjo in učinkovitostjo dela in poslovanja agencije za varnost prometa v letih 2011 in 2012, niti s problemskim poročilom policije v zvezi z izvajanjem programov avtošol in dodatnih programov varne vožnje, vse dokler ni sprožil izrednih postopkov nadzora nad direktoratom za promet, agencijo za varnost prometa in na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor.

Po javno objavljenih ugotovitvah policije in po ugotovitvah notranje revizije je minister ukrepal hitro in odgovorno, tako z uvedbo izrednega nadzora kot tudi z najavo temeljite reorganizacije agencije, so zapisali na ministrstvu. Ob tem so pojasnili, da mu je v luči javnega pritiska pred dnevi ponudil odstop v. d. generalnega direktorja direktorata za promet Bojan Žlender, ki ga je minister tudi sprejel in skladno s tem ukrepal.

Pojbič sicer opozarja, da Žlender, ki je v petek odstopil z mesta v. d. generalnega direktorja direktorata za promet ter predsednika sveta agencije za varnost prometa, ni odstopil z mesta vodje odbora direktorjev za zagotavljanje varnosti v cestnem prometu, ki deluje pri vladi.

Komentarjev 8
  • mike2 18:34 03.december 2013.

    Pa ja ne mislite da bo Omerzel priznal da je za te nepravilnosti vedel že pred 08.novembrom 2013? Saj je sam dovolj globoko v d......u radi nepravilnosti v poslovanju z DARS-om. Mislim da bi kot takšen moral nemudoma odstopiti z ...prikaži več mesta ministra za infrastrukturo in prostor.Je pa res žalostno,kakšni nam vodijo posamezna ministrstva!

  • Marko Slovenia 01:08 27.november 2013.

    pa če so vsi vedeli, vsem pobrat licence. Je še dosti ljudi brezposelnih in bol poštenih...

  • Marko Slovenia 01:06 27.november 2013.

    Mene pa močno skrbi, kakšni bodo novi kadri... oz. kdo jih bo nastavil