Avto
6552 ogledov

Poletna traparija, ki bo močno postarala vaš avto

Ford
Pozor: s sončno kremo lahko škodite notranjosti avtomobila.

Sončne kreme, razkužila za roke in druga kozmetika razkužila vsebuje veliko snovi, ki so sicer blagodejne za našo kožo in zdravje, a lahko pospešijo staranje materialov v notranjosti avtomobila.

Ta je ravno poleti najbolj izpostavljena različnim vrstam sončnih krem in podobne kozmetike, ki slabo vpliva na notranjost avtomobila, saj lahko njene sestavine ob stiku reagirajo z materiali, v katerih je urejena notranjost avtomobila, in povzročijo hitrejše staranje. Hkrati je poleti avtomobil izpostavljen tudi najvišjim temperaturam, ki lahko v najtoplejših dneh sežejo celo čez petinsedemdeset stopinj Celzija.

Ženska voznica z natikači Avto Po fitnesu prepoteni v avto? Kaj se zgodi sedeži?

Najbolj škodijo sončne kreme z visokim faktorjem

Višji inženir za materiale v Fordovem tehničnem središču za raziskave materialov v angleškem Duntonu Mark Montgomery ugotavlja, da se navade potrošnikov pri uporabi sončnih krem, sredstev za odganjanje komarjev in drugih žuželk, razkužil za roke in podobne kozmetike neprestano spreminjajo. Na dolgi rok, ko več stokrat ali celo tisočkrat pridejo v stik z materiali v notranjosti avtomobila, lahko celo najbolj blaga sredstva povzročijo težave in pospešijo ob rabo materialov. In pri tem nič kaj ugodno ne delujejo niti statistične napovedi, ki pravijo, da bi se lahko prodaja omenjene kozmetike med letoma 2018 in 2024 povečala kar za šestdeset odstotkov.

Za avtomobilsko notranjost so neprijetne predvsem sončne kreme z visokim faktorjem, ki vsebujejo veliko titanovega oksida, ki lahko predvsem v kombinaciji z visokimi temperaturami reagira s plastiko in naravnimi olji v usnju. Na materiale lahko slabo vpliva tudi dietiltoluamid, ki je pogosta aktivna sestavina odganjalcev insektov, prav tako pa tudi alkohol v razkužilih za roke.

Inženirji vzdržljivost materialov v avtomobilski kabini testirajo tako, da jo za dolgi čas izpostavijo temperaturam do 75 stopinj Celzija. Preskusijo tudi neposredno izpostavljenost sončni svetlobi in določene dele celo "obstreljujejo" z ultravijoličnimi žarki. Na osnovi ugotovitev potem spremenijo kemične sestave nanosov na površinah materialov, s katerimi bolj učinkovito zaščitijo notranjosti avtomobilov ter podaljšajo njeno življenjsko dobo in lep videz.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:48 18.junij 2019.

    Kar ni primerno za uživanje, tudi za na kožo ni. Sončne kreme so že tko al tko rakotvorne in uničujejo morski habitat. Od kar so v Novi zelandiji prepovedali sončne kreme (dovoljena so naravna olja z minimalnimi faktorji), se je ...prikaži več prenehalo uničevanje koralnih grebenov. Tako da... ja... sončne kreme vam bodo poškodovale usnje v avtu, povzročile kožnega raka in uničevale vodni habitat, kamor se greste kopat s tem sranjem na koži.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 09:35 18.junij 2019.

    bla bla bla