Avto
211 ogledov

Policija ima rezervno kazen

Cestninska postaja Anže Petkovšek
Cestninska postaja. 45 km/h ali 95 km/h, policija vam bo obakrat napisala kazen 200 evrov.

Čeprav smo prejšnji teden pisali, da je po tolmačenju ministrstva za promet (MP), ki je odgovorno za veljavno prometno zakonodajo, hitrost pri prehodu skozi cestninske postaje omejena na 60 km/h in ne na 40 km/h, kot trdi Dars, si signalizacijo očitno tudi policisti razlagajo po svoje.

Enega od naših bralcev so kaznovali zaradi presežene dovoljene hitrosti, ki naj bi jo predpisovala talna oznaka 40 km/h. "Vedel sem za krivico, a sem s pritožbo zamudil. Veljavnih oznak za 40 km/h tam ni," je povedal. Iz dokumenta, ki nam ga je poslal, je razvidno, da so ga kaznovali s 150 evri in tremi kazenskimi točkami, ker je pri izmerjeni hitrosti 76 km/h dovoljeno presegel za od 31 do 40 km/h.

Če ne zakon, pa pravilnik

Na Generalni policijski upravi (GPU) priznavajo, da talne oznake ne spadajo med znake za izrecne odredbe, zato voznika, ki vozi znotraj z vertikalnim znakom omejene hitrosti, ne morejo kaznovati zaradi kršitve 46. člena zakona o cestnih pravilih. Vendar pa imajo "na zalogi" dodatno ugotavljanje kršitev. Policist se pri izmerjeni hitrosti med 40 in 60 km/h lahko sklicuje na neupoštevanje pravilnika o prometni signalizaciji, ki pravi, da dajejo simboli na vozišču udeležencem v cestnem prometu potrebna obvestila. "Policisti lahko, če ugotovijo prekoračitev hitrosti, ki je izražena le z oznako na vozišču, izrečejo globo za neupoštevanje prometne signalizacije, za katero je predpisana kazen 200 evrov," je pojasnila Nuška Tavčar z GPU. To pa je toliko, kot da bi vam med isto meritvijo namerili hitrost kar med 91 in 100 km/h. Res je sicer, da bi v slednjem primeru voznik prejel tudi tri kazenske točke.

Soavtor prometne zakonodaje in podsekretar na MP Damijan Leskovšek je o takšni praksi povedal, da je policija resda samostojen prekrškovni organ, vendar mora izhajati iz pozitivne zakonodaje, kar sicer v pravniškem jeziku pomeni, da ima zakon prednost pred pravilnikom. "Simboli na vozišču za voznike niso zavezujoče narave, saj je njihov namen zgolj dodatno obveščanje." Prav tako se po njegovem mnenju zaradi razširitve cestišča pred postajo in posledične nujnosti podvajanja znakov policisti in Dars ne morejo sklicevati niti na vertikalni znak 40 km/h, ki stoji na skrajni desni strani pred stezo ABC.

Komentarjev 7
  • Senior 17:29 24.januar 2012.

    Kaj pa naj pričakujemo od butastih politikov? Butlni postavljajo butaste oznake za omejitve hitrosti in taisti buteljni sploh ne vedo, kaj so predlagali in sprejeli.Važno je, da kasirajo, pa čeprav voziš po predpisih.Policiji in ostalemu sorodstvu predlagam, naj izdajo knjižico ...prikaži več z rezervnimi kazni za take blesarije, kot jih navaja zgornji članek.Cepci!

  • Skippy 14:43 23.januar 2012.

    Enaki problem nastane, ko se ABC steza združi z voznim pasom. Po zakonu je to križišče in s tem preklicane vse omejitve.

  • DUSANJ2000 11:23 23.januar 2012.

    Zakaj pa mislite, da NOČEJO ODSTRANITI cestninskih postaj? Ker je tam najlažje kasirati: policija zaradi hitrosti, DARS pa zapre prehod, tako, da je promet še bolj "avtocestni" in išče voznike brez vinjet.