Avto
722 ogledov

Policija je dobila 16 novih kloniranih policistov

Policijske silhuete
1/9
Anže Petkovšek Primopredaja 16 silhuet policistov z radarjem za vseh osem policijskih uprav, na kateri sta izjavi podala direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun.
Donacija AVP kot ideja za varnejše ceste.

Agencija za varnost prometa (AVP) je policiji v uporabo predala 16 silhuet policistov z radarjem. Silhuete bodo policisti postavili na odseke, kjer je prometna varnost slabša. O postavitvi odločajo policijske uprave, v mislih pa že imajo nekaj lokacij.

"Silhuete namreč spodbujajo voznike, da upočasnijo vožnjo. Ukrep se je večkrat izkazal za zelo učinkovitega. Silhuete imajo neposreden vpliv na umirjanje prometne," je dejal v izjavi za medije direktor AVP Jože Hribar ob predaji. V preteklosti se je že pokazalo, da je hitrost na lokacijah, kjer stojijo silhuete, za kar 20 odstotkov nižja kot sicer, je navedel Hribar.

Jože Hribar | Avtor: Anže Petkovšek Primopredaja 16 silhuet policistov z radarjem za vseh osem policijskih uprav, na kateri sta izjavi podala direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun. Anže Petkovšek

Tudi vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je ponovil, da so se silhuete v pretklosti že izkazale za učinkovite. S postavitvijo silhuet želijo po njegovih navedbah pri voznikih vzbuditi zavedanje, da je na določenem odseku prometna varnost slabša in da lahko naletijo na več šibkejših udeležencev v prometu. "Gre za bolj prijazen pristop, ki voznike spodbuja k spoštovanju cestnoprometnih predpisov še preden naletijo na policijsko patruljo. Upam, da nam bo s skupnimi močmi uspelo preprečiti marsikatero smrtno žrtev," je povedal.

Policisti jih uporabljajo predvsem na odsekih, kjer je prometna varnost slabša. Vsaka policijska uprava bo prejela dve silhueti, o njuni postavitvi pa policijske uprave odločajo same. Imajo pa v mislih že kar nekaj odsekov. "Cesta, ki poteka ob Soči, ceste na koprskem, ki jih uporabljajo motoristi, ceste proti Kočevju in Zasavju ter ceste v Mariji Reki," je nekaj potencialnih lokacij novih silhuet naštel Kapun.

Policijske silhuete | Avtor: Anže Petkovšek Primopredaja 16 silhuet policistov z radarjem za vseh osem policijskih uprav, na kateri sta izjavi podala direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun. Anže Petkovšek

 

Da so silhuete učinkovit ukrep za povečanje prometne varnosti, so na agenciji pokazali tudi z merjenjem hitrosti v Posočju. Na območju, kjer je omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro, so vozniki v povprečju vozili s hitrostjo 45 kilometrov na uro. Hitrost se je ob postavljeni silhueti znižala na 36 kilometrov na uro. Na drugi lokaciji, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro, pa so vozniki sprva vozili 45 kilometrov na uro, ob postavljeni silhueti pa 38 kilometrov na uro. Znižalo se je tudi število ugotovljenih prekrškov.

Na prvi lokaciji se je število prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, na drugi pa za 89 odstotkov, so navedli na AVP. Poudarili so, da je ukrep učinkovit ob pogosti menjavi lokaciji postavitve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ender3 16:29 15.marec 2021.

    Kaj bodo Hojsa tudi klonirali ? Pardon, on ge že kloniran in mama je zelo ponosna nanj. 😌

  • ode 16:21 15.marec 2021.

    16 novih tatrmanov. Tatrman, oziroma, strašilo, ima le kratkotrajen učinek. Ptiči kmalu pogruntajo, da jim nič ne more. Nato ga je treba postaviti na drugo njivo.

  • mamax 16:04 15.marec 2021.

    Bravo novinar, top je novica dneva. Bolje, da izpostavijo klone, kot pa sebe ker prihajajo dnevi obračuna tudi z njimi. Nasilje se vrača z nasiljem. Žal.