Avto
137 ogledov

Policija kupuje avte v rumeni barvi

nov policijski avto Anže Petkovšek
Slovenska policija na razpisu išče nova policijska vozila. Nekatera izmed njih bodo prvič odeta v modro-belo-rumeno barvno kombinacijo. Iščejo tudi dva prestreznika PROVIDA.

Do konca junija imajo potencialni ponudniki čas, da oddajo ponudbo na enega od sedmih sklopov razpisa, s katerim policija išče 42 vozil in dve prikolici za prevoz konj. Gre za šest različnih tipov vozil, največ med njimi pa je klasičnih kombiniranih intervencijskih kombiniranih vozil - maric in sicer 15. Iščejo še 12 klasičnih patruljnih osebnih karavanov, 12 kombiniranih vozil za prevoz moštva, od tega dvoje neoznačenih, kot jih običajno uporabljajo posebne enote, pa tudi zmogljiv kombi za potrebe bombnega oddelka. Policija pa bo očitno posodobila tudi svoj vozni park vozil z merilnim sistemom PROVIDA za nadzor prometa in hitrosti, saj v ta namen iščejo dve zmogljivi limuzini.

Posebnost tokratnega razpisa je, da bo pri klasičnih označenih avtomobilih prvič uporabljena modro-bela-rumena kombinacija zunanjosti. Kot je znano, so lansko leto policisti v testno uporabo dali nekaj vozil, ki so bili po zgledu iz nekaterih drugih evropskih držav na nekaterih delih prekriti tudi z rumenimi oziroma fluoroscenčnimi trakovi. Na ta način so intervencijska vozila v prometu precej bolj opazna.

"Le še Italija in Balkan sta ostala zadaj, vse ostale policije so že prešle na kombinacije z rumeno barvo,"  je za Žurnal24 pred časom pojasnil Janez Rupnik, pomočnik direktorja v Upravi uniformirane policije.

  • Bi se tudi vi radi usedli v nov avto in se mu pustili zapeljati? Prijavite se TUKAJ.

Direktor Urada za logistiko Bojan Bučinel pa je včeraj pojasnil, da so tudi opravljene ankete potrdile, da je novost dobrodošla, zato je med zahtevanimi specifikacijami za patruljna vozila po novem tudi rumena barva. Kateri vzorec oziroma način kombiniranja natančno bodo uporabili izmed lani predlaganih petih, pa bo še stvar dogovora z izbranim dobaviteljem.

Kot je znano, so bili avtomobili policije do 90. let minulega stoletja odeti v modro barvo, čeprav so že takrat lahko imeli tudi zaplate bele barve. Po osamosvojitvi je modro barvo v večini nadomestila bela, modra pa jo je le dopolnjevala. Sedaj se dvojcu pridružuje še živo rumena.

Povprečno vozilo ima za seboj četrt milijona kilometrov

Policisti sicer po lastnih zagotovilih nova vozila krvavo potrebujejo. Kot je pojasnil Bučinel, je povprečno vozilo v uporabi staro 12 let in ima za seboj 250 tisoč prevoženih kilometrov. Vozila z razpisa želijo v operativno uporabo vključiti do novembra, medtem ko za prihodnje leto pri policiji napovedujejo nov večji razpis, kot je bil denimo tisti v lanskem letu, ko so dobili nekaj prek 300 novih vozil. 

Te dni sicer na ločenem razpisu iščejo tudi ponudnika, ki bi bil pripravljen odkupiti 181 izrabljenih policijskih vozil in 75 kosov pnevmatik. Več o zanimivih odsluženih avtomobilih TUKAJ.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Radovan Mirić 13:27 28.maj 2015.

    nažalost kakšna država takšni avtomobili,pa še slabši bojo...

  • DasAuto 23:02 27.maj 2015.

    Povprečno skoraj 21.000km letno niti ni tako malo, če upoštevamo dejstvo, da glavna naloga policije ni vožnja po cesti cele dneve. Če pa upoštevamo še to, da niso vedno z enim in istim vozilom na terenu (enkrat marica, drugič avto), ...prikaži več, se pa stanje še izboljša.

  • Xerxes 15:26 27.maj 2015.

    Važno je da znajo meriti hitrost. Raje naj malo po Ljubljani pazijo na vožnjo skozi rdečo luč, nespeljevanje v zeleno, izsiljevanje kolesarjev in pešcev...