Avto
22 ogledov

Policija: ne nastavljajte domačih naslovov

Garmin 3790T premium Žurnal24 main
Zanimiva taktika avtomobilskih nepridipravov je britanske policiste napeljala k opozorilu voznikom, naj v satelitski napravi za domači naslov nastavijo svojo lokalno policijsko postajo.

Policisti v Veliki Britaniji pozivajo lastnike predvsem dragocenejših avtomobilov, naj za domačo lokacijo v navigacijskih naprav nikar ne nastavljajo svojega pravega naslova. To namreč nepridipravom precej olajša delo.

"S tem jim na najbolj enostaven način sporočite, kje prebivate," pravi Ian Dowse iz sektorja za strateško zmanjšanje kriminala pri policiji v britanskem Hertfortshiru. "Raje vnesite naslov vaše lokalne policijske postaje."

Mogoče jim je precej otežiti delo

Poziv sledi boju proti novi taktiki kriminalcev, saj strokovnjaki opažajo, da nepridipravi na kakšen javnem parkirišču vdrejo v avto in s priklopom na avtomobilov računalnik skopirajo kodirane podatke o vžigu, poroča Daily Mail. Nato v miru naredijo kopijo ključa (ponavadi so to avtomobili z brezstičnim zagonom na gumb) ter ob priliki avtomobil izmuznejo iz domačega naslova, ko lastnik spi. Takrat je precej manjša tudi verjetnost, da jih bodo opazile priče ali sistem javnega nadzora z videokamerami. 

Policija še opozarja vse lastnike, naj v avtomobilih ne puščajo ključev od stanovanj, saj lahko po podobnem principu vlomilci naredijo kopije in nato le še obiščejo "supermarket" na domačem naslovu. Dodatni nasvet je, naj OBD priključek za diagnostiko vozila, prek katerega se nepridipravi lahko dokopljejo v nedrje sistema, lastniki dodatno zaščitijo s posebnimi ključavnicami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.