Avto
7969 ogledov

Policija o telefoniranju: Kazenske točke že dajejo rezultate

telefoniranje med vožnjo Anže Petkovšek
Policija nam je sporočila podatke, koliko voznikov je kaznovala zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Od uvedbe večjih kazni za telefoniranje med vožnjo in tudi kazenskih točk se je število kaznovanih voznikov krepko zmanjšalo. Zato pa skrbi povečanje uporabe telefona pri drugih udeležencih v prometu.

Vlada je v letu 2021 sprejela spremembe in dopolnitve Zakona pravilih cestnega prometa. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) namreč določa prometna pravila ravnanja v cestnem prometu ter pooblastila in sankcije, ki jih pri izvajanju zakona izrekajo pristojni organi. Med drugim so zvišali globe za uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Ukrep je bil predlagan zaradi vse večje razširjenosti uporabe mobilnih telefonov v Sloveniji in premajhnega zavedanja o posledicah v prometnih nesrečah, ki jih predstavlja uporaba mobilnega telefona med vožnjo. S spremembo 35. člena ZPrCP se je tako zvišala globa in število kazenskih točk za prekršek uporabe mobilnega telefona med vožnjo s 120 evrov na 250 evrov, kršitelj pa prejmejo tudi tri kazenske točke.

Telefoniranje med vožnjo | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavorna luč Lumaco Innovations AG Začetek testov Avto Začetek testov: Avtomobili spredaj z novo, zeleno lučjo

Tako nevarna je uporaba telefona med vožnjo

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč, saj močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost bistveno zmanjšana v treh vidikih zaznavanja in upravljanja: vidnem, telesnem in miselnem, s čimer uporabnik ogroža sebe in vse druge udeležence prometa. Reakcijski čas se podaljša celo za 50 odstotkov v primerjavi z vožnjo v normalnih pogojih. "Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo, zaradi česar lahko voznik spregleda ključne informacije iz okolja, pomeni celo do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče!" poudarja policija. Zakon dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, a policija odsvetuje tudi to, saj odvrača pozornost voznika in ni varno.

srečanje kandidatov za predsednika na AMZS poligonu "Zelena mobilnost" Avto V službo s kolesom, za njim pa na kolesu še varnostnik in spremljevalni avto

Kaznujejo tudi voznike e-skirojev in kolesarje

Iz policije so nam posredovali podatke, da je bilo v letu 2020 ugotovljenih 36.770 kršitev uporabe telefona med vožnjo, v letu 2021 33.297 kršitev in v letošnjem letu do 17. 11. 22.727 kršitev. "Glede na podatke lahko opazimo, da so kršitve v upadu," pravijo na policiji. So pa zato povečuje število ugotovljenih kršitev med kolesarji, vozniki motornih koles in vozniki e-skirojev. "Zakon določa, da je uporaba telefona prepovedana pri voznikih, zato pri pešcih ni ugotovljenih kršitev. Kršitve so v porastu saj je bilo pri kolesarjih v celotnem letu 2021 ugotovljeno 666 kršitev v letošnjem letu do 17. 11. pa že 863 kršitev, pri voznikih motornih koles v celotnem letu 2021 - 15 kršitev, v letošnjem letu pa 18 kršitev in pri voznikih e-skirojev v celotnem letu 2021 -  9 kršitev v letošnjem letu pa 35 kršitev," sporočajo policisti.

E-skiro | Avtor: Profimedia Profimedia

Zatrnik, cesta, poledica, policija Avto V torek za voznike dan D, predvidene visoke kazni

Zanimalo nas je tudi, ali se nekomu, ki telefonira in vozi e-skuter, prištejejo kazenske točke k izpitu za osebni avtomobil. Iz policije so nam odgovorili, da se kazenske točke izrekajo samo tistim voznikom, ki za vožnjo vozila potrebujejo vozniško dovoljenje (veljavno kategorijo). Kazenske točke se ne prenašajo s kategorije udeleženca, ki je kršil in ne potrebuje vozniškega dovoljenja na njegovo veljavno vozniško dovoljenje.

Komentarjev 1
  • kmetek 13:56 22.december 2022.

    Zato, ker jih 90% ne dobi....