Avto
46874 ogledov

Začetek testov: Avtomobili spredaj z novo, zeleno lučjo

Zavorna luč Lumaco Innovations AG Lumaco Innovations AG
Začeli so s testi na cesti - avtomobili imajo na prednjem delu zavorno opozorilno luč. S tem naj bi izboljšali varnost v prometu.

Slovaško podjetje Lumaco Innovations AG je predstavilo sistem prednjega opozorilnega svetila zelene barve, ki se vklopi, ko voznik pritisne na zavoro. Cilj tehnologije je boljša interakcija med vsemi udeleženci v prometu, tudi kolesarji in pešci.

Elektronska zavorna luč pripomoček Avto Fordova elektronska zavorna luč

Po pisanju slovaškega Slovakiapostsen gre za zelo enostaven tehnični element, ki se na vozilo vgradi v le pol ure. Prednja zavorna luč je neposredno povezano z rdečo zavorno lučjo na zadku, zato montaža ne predstavlja težav.

Zavorna luč Lumaco Innovations AG | Avtor: Lumaco Innovations AG Lumaco Innovations AG

Avto Ko po trčenju pride do še enega trka

V trenutku, ko voznik začne zavirati, zadnja, rdeča zavorna luč na to opozori vse voznike vozil in druge udeležence v prometu, ki vozijo za vozilom. Tako bi v trenutku zaviranja poleg zadnje, rdeče luči, zasvetila tudi zelena luč spredaj in na zaviranje seznanila vse, ki so pred vozilom.

Zavorna luč Lumaco Innovations AG | Avtor: Lumaco Innovations AG Lumaco Innovations AG

Aeb zaviranje v sili Jesensko vreme Avto Pozor, AEB v jesenskih razmerah lahko odpove!

"Predvsem pešci, a ne le oni. Predstavljajte si, da že prečkate prometno cesto, ali, da stojite na prehodu za pešce. Če vidite, da na vozilu, ki se vam približujem, zasveti luč, veste, da zavira in lahko varno prečkate cesto," pravijo snovalci tehnologije.

Zavorna luč Lumaco Innovations AG | Avtor: Lumaco Innovations AG Lumaco Innovations AG

Samodejni sistem za zaviranje pred pešci Zaviranje po temi Avto Samodejno zaviranje: Nov alarm za avto industrijo?

Signalizacijo s pomočjo zavornih svetil spredaj so že preizkušali na letališču v Berlinu, trenutno pa testi potekajo na Slovaškem.
V mestih Trenčin in Žilina so že opremili vozila z zavornimi svetili spredaj, testiranja pa bodo potekala devet mesecev. V projektu bo skupaj sodelovalo okoli 3.000 vozil, od osebnih avtomobilov, kombijev, tovornjakov, avtobusov, traktorjev ...

Komentarjev 29
  • papak 21:06 06.oktober 2022.

    Pri ženskah bo tale luč pogosto gorela. :D

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 23:19 05.oktober 2022.

    Dokler imamo takšno prometno kulturo voznikov, ki vozijo skozi rdečo luč, ne upoštevajo omejitev hitrosti, ne ustavljajo na zaznamovanem prehodu za pešce, ko tam kdo čaka, prehitevajo čez neprekinjeno črto...bodo na cestah žrtve. Ta novost tega ne bo spremenila.

  • Kmodri 19:40 05.oktober 2022.

    Meni se tole ne zdi slaba ideja.