Avto
3541 ogledov

Policija poziva: Pohitite, saj ni več veliko časa

Parkirani avtomobili
Policija voznike poziva k čimprejšnji menjavi pnevmatik.

Policija apelira na voznike, naj čim prej zamenjajo letne pnevmatike z zimskimi, čeprav je do 15. novembra še dobra dva tedna. Kot so opozorili na PU Kranj, se s kombinacijo nizkih temperatur, megle ter mokre ceste vsak dan bolj približujemo pravim zimskim razmeram. 

Zimska oprema med 15. novembrom in 15. marcem

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah opremljena z ustrezno zimsko opremo, ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas. Zakonsko določeno obdobje obvezne zimske opreme za vozila pa se začne s 15. novembrom in traja do 15. marca.

Motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, ter priklopna vozila, ki jih vlečejo, morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami na vseh kolesih. Druga možnost za voznike takih vozil je, da imajo poletne pnevmatike s profilom najmanj treh milimetrov ter v vozilu ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

menjava gum | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vozila težja od 3,5 tone pa morajo po zakonu imeti zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali poletne pnevmatike ter v opremi ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

Izjema priobalno območje

Določila o zimski opremi vozil ne veljajo v celoti zgolj v priobalnem območju Slovenije, kjer so vozila lahko opremljena tudi s poletnimi pnevmatikami s profilom najmanj treh milimetrov. Za priobalno območje zakon določa del ozemlja države med obalo Jadranskega morja, mejo z Italijo, mejo s Hrvaško ter cestami mejni prehod Osp-Črni kal, Črni kal-Aver, Aver-Gračišče in Gračišče-mejni prehod Brezovica pri Gradinu.

Zimska guma Lestvici Avto Prva velika testa zimskih gum za sezono 2019/2020

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maresem 19:16 30.oktober 2019.

    Kaj pozivate? saj komaj čakate, da boste spet kasirali, pa makar bo zunaj 25C.

  • stilist 15:53 30.oktober 2019.

    Napovedujejo nadpvprečno topel november, Kosek iz P Kranj pa spet pameten. Da znucamo zimske gume še pred snegom...