Avto
5890 ogledov

Policija: Velika večina predlogov je upravičenih

policija Saša Despot
Policija še vedno največ primerov prijav beleži na območju ljubljanske regije. Večina prijav pa je upravičenih.

Policija je z avgustom 2013 začela uporabljati spletno aplikacijo Predlagaj prometno kontrolo, prek katere lahko državljani sporočijo policiji, kje so po njihovem mnenju točke na slovenskih cestah, na katerih bi bilo treba biti bolj pozoren na kršenje cestnoprometnih pravil. 

Letos je policija prek omenjene aplikacije do 14. decembra prejela 233 predlogov. "V 218 primerih so policijske enote predloge ocenile kot ustrezne in upoštevale predloge občanov. Predlogi so se v 139 primerih nanašali na prekoračitve hitrosti, kar je približno 60 odstotkov od vseh podanih predlogov," pojasnjujejo na Generalni policijski upravi. Ostali predlogi so se nanašali na različne kršitve cestnoprometnih predpisov. 

Še vedno največ predlogov prejmejo na območju regije Ljubljana. Letos so jih prejeli 93. Sledijo ji Koper (31 prijav), Celje in Maribor (25 prijav), Kranj (22 prijav), Novo mesto (17 prijav), Murska Sobota (12 prijav) in Nova Gorica (8) prijav. 

Policija meri hitrost Avto Vaše opozorilo lahko reši življenja

Po prijavi je predlog posredovan policijski postaji, ki je najbližja predlaganemu mestu za povečan nadzor, tamkajšnji policisti pa nato izvedejo monitoring. V približno 15 dneh po prijavi lahko prijavitelj prejme odgovor policije o tem, ali je predlagano mesto tako, da bodo na njem policisti v prihodnje pozornejši na kršitve. 

Policija je z učinkom aplikacije zadovoljna, prav tako so občani zadovoljni z odzivnostjo policije. Na podlagi prejetih pobud so prepoznane lokacije, kjer ljudje pričakujejo večjo prisotnost policije. Na predlaganih lokacijah nato izvajajo različne ukrepe, od povečane prisotnosti in večje vidnosti policije do meritev hitrosti in nadzora. 

Državljani lahko svoje pobude in predloge podajo tudi Agenciji za varnost prometa. "Že pred časom je na naši spletni strani pričel delovati poseben elektronski obrazec, ki služi kot identifikacija slabosti in nepravilnosti na cestah v Sloveniji. Namenjen je predvsem učiteljem v šolah vožnje ter ocenjevalcem na vozniških izpitih, ki zelo dobro poznajo cestnoprometne razmere v lokalnem okolju ter imajo znanje in izkušnje za njihovo strokovno presojo," pravijo na agenciji. V letih 2015/16 so prejeli 31 pobud za odpravo napak oziroma ustrezno dopolnitev prometne signalizacije. "Sicer pa na naš elektronski naslov preko kontaktne spletne strani dnevno prejemamo pobude in predloge državljanov in jih nato posredujemo na ustrezne institucije."

Komentarjev 3
  • borut08 22:04 31.december 2017.

    Ah prometno kontrolo izvaja in pridno pise poloznice malemu cloveku,elite pa scitijo samo grdo jih pogledas pa ti ze polaznico poslejo.

  • Ivo 21:14 31.december 2017.

    Ah, tukaj je še nešteto drugih dejavnikov, ki vplivajo poleg prijave. Ti prijaviš, da divjajo, oni pridejo v ponedeljek dopoldne merit. Če navedeš točno uro, je pa to po navadi takšna, da so itak zasedeni ali je pa smena na PUju.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 18:10 31.december 2017.

    toži babe