Slovenija
10145 ogledov

Intenzivne priprave policije na uporabo novih pooblastil

Avtomatska prepoznava tablic vozil B Christopher / Alamy / Profimedia
Policija je v začetku leta z zakonom o nalogah in pooblastilih dobila možnost uporabe precej dodatnih sredstev in pooblastil, s katerimi, naj bi bolj učinkovito opravljali svoje naloge.

Slabe pol leta od začetka velja nove zakonodaje večine nove opreme, na primer paralizatorjev ali avtomatske prepoznave tablic, ki jim jo dovoljuje novela, še ne uporabljajo. A do naslednjega leta naj bi se vse to spremenilo ...

Nekaj starih električnih paralizatorjev Slovenija sicer že ima, saj jih je v poskusne namene kupila v času ministrovanja Katarine Kresal, a policija za njihovo uporabo takrat še ni dobila zakonske podlage. Že letos naj bi zato - predvsem za potrebe usposabljanj kupili 15 paralizatorjev -, naslednje leto pa še dodatnih 25. Zaenkrat razpis za njihov nakup še pripravljajo, saj po besedah policijske predstavnice Vesne Drole še preučujejo, kateri model električnih paralizatorjev, naj bi bil najbolj primeren za policijsko uporabo. Kot je navedla, večina tujih policij uporablja različne modele podjetja Taser.

Pred uporabo še pravilnik in obvezen tečaj

taser električni paralizator | Avtor: EPA EPA
Poleg tega pa tudi še pripravljajo pravilnik o policijskih pooblastilih, ki bo natančneje opredelil njegovo uporabo, in poseben program usposabljanja, ki ga bodo morali prestati policisti. Ta bo po pojasnilih policije pa vseboval različne vidike uporabe električnega paralizatorja: od pogojev za uporabo, zagotavljanja zdravniške pomoči, praktičnega urjenja do ravnanja z video posnetki policijskih postopkov.

Električni paralizatorji, ki jih pri opravljanju nalog smejo uporabljati policisti, morajo biti v skladu z zakonom namreč opremljeni s kamero za video snemanje, s katero se dokumentira policijski postopek ter elektronskim sistemom za beleženje podatkov o času uporabe in času delovanja posameznega cikla.

S paralizatorji bodo opremljeni le policisti v intervencijskih skupinah, ki najprej pridejo na kraj dogodka in so zaradi narave dela med najbolj ogroženi. Kot primer je Vesna Drole navedla primer, ko policisti izsledijo storilca kaznivega dejanja, ki je pred tem z nožem oropal trgovino: "Ne gre za izmišljen primer, temveč se s takšnim in podobnimi primeri policisti srečujejo pri svojem delu, storilci teh in drugih nasilnih dejanj pa uporabljajo različne nevarne predmete od nožev, vil do sekiri."

Kmalu si obetamo tudi nove "kamere" v policijskih avtomobilih in zraku

Poleg avtomatskega preverjanja podatkov letalskih potnikov, ki se začne s septembrom - 14. septembra bo slovenska policija začela z zbiranjem osebnih podatkov na letih, ki bodo leteli ali prileteli iz tretjih držav v Slovenijo, s 13. marcem 2018 pa se bo zbiranje podatkov razširilo na vse potnike -, naj bi policija kaj kmalu pridobila tudi naprave za avtomatsko prepoznavo tablic. Tehničnih sredstev policija zaenkrat še nima, a strokovne službe že pripravljajo razpis in zahteve za prilagoditev policijskega informacijskega sistema.

Registrska tablica Predlog policije Avto Naša policija želi avtomatsko brati registrske tablice

"V naslednji fazi - predvidoma drugo leto - bo omenjena oprema tudi nabavljena," so nam zatrdili na policiji, kjer si obetajo, da bo s tem sistemom, ki bo nameščen le v policijskih avtih, brez ustavljanja vozila ugotavlja, če je v registru ukradenih vozil, če ima nameščene ukradene registrske tablice, če je vozilu potekla registracija ali zavarovanje, če je lastnik med iskanimi osebami ali brez veljavnega vozniškega dovoljenja ... Ker gre za sistematično preverjanje vseh vozil na cesti, je bil ukrep deležen nemalo kritik.

Posnetke bo policija morala izbrisati sedem dni po nastanku.

Podobno kot za opremo za optično prepoznavo tablic je v pripravi tudi razpis za nakup novih brezpilotnikov. Policija je v preteklosti že kupila dva, a ker policija ni imela zakonske podlage za njuno upravljanje pri svojih nalogah, sta ostala prizemljena.

Policija naj bi brezpilotnike sicer uporabljala pri iskanju oseb, ogledu kraja kaznivega dejanja ali prometne nesreče ter nadzoru državne meje in športnih prireditev.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • jerneja45 16:35 15.avgust 2017.

    Jaz sem "za". Če živiš po pravilih, ne boš okusil paralizatorja, tisti ki pa si pišejo svoja pravila, pa ga naj le čutijo. Policajem pa privoščim čim več pooblastil in 5 krat višjo plačo. Zakaj? Ker brez njih ne gre.

  • Fulmmer 14:32 15.avgust 2017.

    Kdo ima največ proti temu? Baraboni in tisti ki se ne držijo osnovnih pravil. Torej še več pripomočkov za lovljenje barab in prekrškarjev.

  • maresem 12:51 15.avgust 2017.

    Hvala za policijsko državo in neotesane nesposobne pandurje, ki se borijo le za svoje privilegije, plače in polne riti. Ko je treba kje resno ukrepati, jih pa ni ali pa so malomarni. Trditev iz videnih izkušenj.

Sorodne novice