Avto
663 ogledov

Policist slušalko dovoli, redar ne

Žurnal24 main
Slušalka bluetooth. Policist vam jo bo v avtomobilu dovolil, redar vas lahko kaznuje s 120 evri.

Strokovnjaki za prometno varnost menijo, da telefon v nobenem primeru ne bi smel motiti voznika, a zakonodaja vseeno dopušča izjemo, če voznik uporablja ustrezno napravo, ob kateri sta lahko obe roki na volanu.


A medtem ko policija med takšen pripomoček šteje tudi slušalko bluetooth in zato voznikov, ki jo uporabljajo, ne kaznuje, je z nekaterimi mestnimi redarskimi službami očitno drugače. "S svojega miniračunalnika so mi natisnili člen zakona, po katerem da je uporaba slušalke prepovedana," je izkušnjo s 120 evri kazni zaradi uporabe brezžične slušalke pojasnila naša bralka. Ob tem ni navedla, redarji katerega slovenskega mesta so jo oglobili. Ljubljansko mestno redarstvo nam je sicer zatrdilo, da njihovi redarji uporabe tovrstne slušalke ne kaznujejo.

Ohlapna opredelitev

Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da sme voznik med vožnjo telefonirati ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje. "Če je mogoče slušalko upravljati prostoročno (na primer z glasovnimi ukazi), spada med naprave za prostoročno telefoniranje," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, ki je odgovorno za vsebino zakona o pravilih cestnega prometa.

Izpustite ga iz rok!

Še do 26. januarja poteka akcija poostrenega nadzora nad nepravilno uporabo telefonov v avtomobilih. Lani so policisti napisali le 700 kazni, čeprav se je nepravilno telefoniranje ali celo pisanje SMS-sporočil pri slovenskih voznikih izjemno razpaslo. To pa je izjemno nevarno, saj moti osredotočenost na vožnjo, še posebej pri pisanju sporočil, ko voznik sploh ne gleda na cesto.

Komentarjev 9
  • 4krogci 00:22 17.januar 2014.

    E vidite to je pa tako ko das neizobrazenemu in brez vstreznega usposabljanja izvrševanje zakona v roke! Še orožje najbolš da jim damo pa bodo začel še za nami streljat če boš slučajno prdnu na javnem mestu!!

  • Razor 20:27 16.januar 2014.

    Če meni to redar naredi, da me ustavi zaradi slušalke na ušesu, sploh ni kaj za razmišlat ampak takiga cepca sam pofurat za konec mu še pa bluetooth slušalko na glavo prbijem, da bo lahka pomoč poklicu, ker drugače kot ...prikaži več prostoročno ne bo sposobn tega naredit !!!!!

  • Peric Mitja 19:05 16.januar 2014.

    kaj se kaznuje tudi pogovor z sovoznikom?? to tudi zna dekoncentrirat, še posebej, če maš kako tečno babo zraven, in , a v tem primeru dobi voznik kazen, al baba?torej, če mi da kazen, ker imam slušalko, mu jo ...prikaži več zabijem v glavo!pa nej me pol ovadi napada, bo vsaj mel en razlog.