Avto
10016 ogledov

Meje ne bo varoval vsak, ki ima pet minut časa

Novi policijski avtomobili
1/49
Saša Despot
Ob zvokih iz legendarne komedije Policijska akademija so policisti prejeli v roke ključe novih avtov, od katerih bodo številni zelo dobro skrivali, da so sploh policijski.

Policisti so danes prejeli ključe več kot 60 vozil od skupaj kar 110, kolikor so jih na zadnjem razpisu namenili za izpopolnitev voznega parka. Praktično vsa vozila so namenjena varovanju meje, zato so nekoliko bolj specifična, kot pa smo bili vajeni na zadnjih razpisih. 

Ob prisotnosti premierja Marjana Šarca in notranjega ministra Boštjana Poklukarja je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar policistom simbolično predala ključ enega od novih avtov, ki so že nekaj trenutkov kasneje zapustili parkirišče pred tacensko policijsko akademijo in se odpravili vsak na svoj konec Slovenije. 

Bobnarjeva je ob predaji poudarila, da je avto praktično eden od partnerjev v policijski patrulji, od katerega je veliko odvisnega. Izrazila je zadovoljstvo, da policija v zadnjih letih ni več "le šparovček" iz katerega se stalno jemlje, ampak da se vanjo tudi vlaga. Pri tem se je posebej zahvalila trenutni Šarčevi vladi za posluh.

predaja vozil policistom | Avtor: Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu Saša Despot

Policisti so danes prevzeli le del od celotne količine nabavljenih vozil, saj so nekatera že v uporabi na južni meji. Policija je tako dobila 41 patruljnih in 45 civilnih renault kadjarjev (intens blue 1.7 dCi 4x4), 21 civilnih renault meganov (grandtour business blue dCi 115) in še 20 civilnih škod octavij (2,0 TDI 4x4 DSG).

Kadjarji se tako prvič pridružujejo slovenski policisti in tako tudi policija sledi trendu v drugih državah, ko v enotah uporabljajo vedno več tako imenovanih križancev oziroma suvov.

Medtem ko boste patruljne kadjarje zaradi klasične belo-modre-rumene poslikave seveda zlahka prepoznali, pa bo pri civilnih precej težje. Lučke za policijsko razsvetljavo so namreč skrite globoko v maski vozila, prav tako civilni kadjarji nimajo značilne antene, po kateri je mogoče prepoznavati druga civilna vozila policije. 

Zaradi nove pridobtve se je povprečna starost vozila slovenske policije še dodatno občutno zmanjšala, danes tako znaša 6,7 let.

Šarec je izkoristil nagovor, da je zbodel tiste, ki nasprotujejo opremljanju in razširjanju pooblastil policije. "Država je dolžna varovati svojo suverenost, to pa je mogoče le z ustrezno opremo in moštvom. Ko bo tovornjak zapeljal v množico, bo prepozno za spraševanje, kdo je kriv," je bil oster in spomnil, da je samo letos našo mejo prestopilo 14 tisoč nezakonitih migrantov.

"Tisti, ki so najbolj proti širitvi pooblasti in proti policiji, bodo prvi pritekli in prosili za varnost, ko bo kriza. Pri varnosti ni naključij in ne smemo pustiti, da nam bodo varnost krojile varde in drugi, ki imajo pet minut časa. Za varnost je zadolžena policija." 

predaja vozil policistom | Avtor: Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu Saša Despot

Svojo izjavo je na vprašanje Žurnala24 nato še dopolnil in izrazil mnenje, da se v naši državi obnašamo, kot da se mora danes "lastnik, ki je zalotil vlomilca, temu povrh še opravičiti, ker ga moti pri delu." Spomnil je, da je vlada že skušala uvesti pravno podlago za nove tehnologije, ki bi bile v učinkovito pomoč policiji in ki so v drugih policijah nekaj povsem običajnega. V mislih je imel možnost nadzora nad telefonskimi številkami prometa ali avtomatsko prepoznavo registrskih tablic, a da je poskuse sprejetja teh predlogov v državnem zboru blokirala "čudna koalicija med Levico in SDS".

Kot smo že pred časom pisali na zurnal24.si, ko smo na parkirišču naleteli na množico vozil, ki so jih polepili v policijske barve, bodo vozila policistom v pomoč pri patruljiranju in izvajanju nalog pri varovanju schengenske meje. 

Avtomobili so posebej prilagojeni za delo ob meji, saj so v razpisu od dobavitelja zahtevali, da imajo avti dodane posebne akumulatorje in reflektorje, pa celo posebno notranje oblazinjenje, ki je bolj odporna proti poškodbam zaradi opreme, ki jo nosijo policisti okoli pasu. 

predaja vozil policistom | Avtor: Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu Saša Despot

Radarski detektorji Preizkusili smo ... Avto Testirali smo: ali detektorji proti policijskim radarjev sploh delujejo?

Iz policije so za zurnal24.si pojasnili, da so v javnem razpisu iskali okoljsko manj obremenjujoča vozila s pnevmatikami z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi. Skupni posel je z upoštevanim DDV vreden 3.629.870,64 evrov.

Provida Ž24 razkriva Avto S slovenskimi policijskimi providami je nekaj hudo narobe

Pojasnili so še, da gre za nabavo vozil iz EU sredstev (sklada za notranjo varnost), razen obvezne slovenske udeležbe v višini 25 odstotkov finančnih sredstev.

predaja vozil policistom | Avtor: Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Kmodri 12:15 07.december 2019.

    Sex mobili.

  • Kmodri 11:33 28.november 2019.

    Se bo lažje seksalo... Policisti so samo ljudje in rabijo sprostitev.

  • stinger 07:26 28.november 2019.

    zanimiva izjava: "čudna koalicija prepreči sprejetje primerne zakonodaje" kdo je že vodja koalicije????