Avto
67149 ogledov

Policisti kupujejo tudi zverine za divji avtocestni lov

Policijski avto Hankook
Policija v meganabavnem procesu išče več kot 600 novih vozil. Med njimi bodo nemški superstroji, japonski hibridi in prestižne limuzine. Še vedno pa niti enega električnega avta.

Policija oziroma v njenem imenu ministrstvo za notranje zadeve je objavila tri ločene razpise za nabavo novih prevoznih sredstev. Prvi razpis je namenjen nakupu nekaj prek 230 vozil, pri drugem razpisu gre za 60-mesečni najem skoraj 400 vozil, medtem ko je tretji razpis namenjen prevozu varovanih oseb v blindiranem avtu in še dveh limuzinah. Pod razpise je podpisan notranji minister Aleš Hojs.

S prvim razpisom policija kupuje praktično vsa mogoča vozila - od električnih koles, skuterja, motornih koles, karavanov, limuzin, suvov, klasičnih in namenskih kombijev pa do živalskih prikolic.

Eden največjih sklopov je nakup 30 hibridnih karavanov oziroma suvov. Ker pa je dodan pogoj vsaj 15 centimetrov odmika od tal, je suv edina možnost. Da pa imajo policisti v mislih enega od dveh japonskih proizvajalcev hibridnih suvov, nakazuje med drugim zelo ozko okno prostornine najmanj 100-kilovatnega bencinskega motorja, ki samo po sebi nima nobenega vpliva na siceršnje skupne zmogljivosti - motor mora biti znotraj 1.850 in 2.000 kubičnih centimetrov. Kakšnih drugih utemeljitev, zakaj bi moralo biti vozilo hibridno, v smislu porabe ali česa podobnega, ni.

Med iskanimi avti je še precej klasičnih terencev in suvov, pa tudi zmogljivih limuzin. Med njimi je ena v izvedbi "long" dolžine, saj mora imeti vsaj 3,0 metra dolgo medosje in zadnji potniški prostor zakrit z dvižnimi zavesami.

Posebnosti tokratnega policijskega razpisa:

- Za razliko od trendov v drugih državah, kjer že intenzivno uvrščajo električne avte v svoje enote, in navkljub slovenskim smernicam o prehodu na električno mobilnost, naša policija ne bo nabavila še niti enega električnega avta, niti naredila prvih korakov glede polnilne infrastrukture. Policija je sicer za precejšen del iskanih avtov ocenila, da bodo policisti z njimi letno naredili le okoli 20 tisoč kilometrov, kar povprečno znese 55 kilometrov na dan.

- V dokumentu  Načrt dela policije za 2021, ki smo ga pridobili na Žurnalu24 in je bil sprejet lansko jesen, torej že v času nove vlade, izrecno piše, da se mora "povečati vidnost policije na vseh področjih dela [razen kriminalistične policije], zlasti pa zmanjšati število oblik dela v civilnih oblačilih in civilnih vozilih v posameznih specializiranih enotah na državni in regionalni ravni." V aktualnih razpisih pa je  navkljub tem operativnim smernicam ogromen delež vozil še vedno zahtevan v civilnih izvedenkah.

- Policija ostaja zvesta tehniki nevarnega lova po avtocesti z videonadzornim sistemom Provida, čeprav je na trgu že več zmogljivih konkurenčnih merilnih sistemov za vgradnjo v stacionarne ali premikajoče policijske avte, ki lahko hipno zaznajo in procesirajo prehitre voznike. Pri Providah pa je nasprotno potrebno za policista in druge udeležence potencialno zelo nevarno sledenje pri vratolomnih hitrostih, saj je le tako meritev zakonita. Zapovrh bo moral kar izbrani dobavitelj avtov poskrbeti, da je ob dobavi v vozila že vgrajena delujoča in overjena naprava Provida, kar je zelo nenavaden postopek iskanja najbolj učinkovite policijske opreme. Težavnost kalibriranja se od modela do modela avta razlikuje.

  policija Oškodovanje Avto V policiji močno smrdi, a vodstvo še kar zaupa zapravljivcem

Provida merilnik hitrost | Avtor: Policija Policija

Policisti bodo na vas prežali v dveh zelo športnih avtih

Verjetno najbolj v omenjenem razpisu izstopa iskanje dveh zelo zmogljivih avtov z močjo najmanj 300 kW (403 KM) in s prostornino bencinskega motorja najmanj 3,0 litra. Menjalnik mora imeti najmanj osem prestav, pogon štirikolesen, vrat najmanj četvero. Pisci pogojev pri zmogljivostih na cesti niso dali nobenega poudarka na razmerju med močjo in maso ali na pospešku, kar je ena od temeljnih kvalifikacij za zmogljive avtomobile. Je pa v razpisu dovoljena celo dolžina prek petih metrov. Zato pisci takšnega razpisa tvegajo, da bodo dobili kakšno okorno limuzino z velikim motorjem.

Precej verjetneje pa imajo v mislih takšne avte, kot so novi BMW M3, BMW M5 ali pa audi RS6 in mercedes AMG E 63 S. Kar nekaj zmogljivih konkurentov, ki zlahka dosegajo hitrosti med 250 km/h in 300 km/h, pa so odpihnili s pogojem o najmanj trilitrskim motorjem, saj je v času vse ostrejših ekoloških standardov z letnikom 2021 na trgu ostala le še peščica nemških šest- in osemvaljnikov. Zaradi premajhne kubature odpadejo tudi nekateri vroči šestvaljni audiji (RS4, RS5 ...) in štirivaljni mercedesi (CLA AMG 45 S ...)

Provida Ž24 razkriva Avto S slovenskimi policijskimi providami je nekaj hudo narobe

Bela avtomobila bosta verjetno nosila policijske oznake in bosta namenjena divjemu lovu po slovenskih avtocestah. Pisci so namreč vgradili pogoj, da morata imeti že ob dobavi vgrajen uradno s strani Urada za meroslovje overjen videonadzorni sistem, ki deluje po sistemu tahografa. S tem pogojem so slovenskemu dobavitelju sistema Provida kot edinemu tovrstnemu, ki je na razpolago v tako kratkem časovnem obdobju, pisci posredno napisali bianko menico. Pa čeprav so imeli prometni policisti z omenjenim nadzornim sistemom pri dobavi in med uporabo v preteklosti ogromno težav, o čemer smo pri Žurnalu24 že pisali. 

Poleg omenjene dvojice hitrih športnikov policisti želijo še štiri dodatne "provide" v civilnih barvah in z najmanj 180 kilovatov (244 KM) moči. 

Policijski avto | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Večina avtov bo najetih, tudi blindirana limuzina

Med skoraj 400 avti, ki jih bodo vzeli v 60-mesečni najem, so 203 klasični policijski karavani, pa še dodatnih 50 hibridov, 50 maric ... Med njimi so tudi specialna vozila, ki bodo očitno namenjena novonastali avtocestni policiji. Izbrani ponudniki bodo morali izpolnjevati tudi pogoje glede vzdrževanja in servisiranja. Najeli bodo tudi štiri zmogljive limuzine premijskega razreda v civilnih barvah, kar je vidno po pogoju dolge medosne razdalje in opreme. 

Pri tretjem sklopu naročila pa MNZ in policija iščeta blindirano limuzino za prevoz visokih državnih gostov, ki bi jo od ponudnika najemala po potrebi. Poleg si želijo za občasni najem še eno visokozmogljivo in eno manj zmogljivo limuzino. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • QSprm 16:38 11.april 2021.

    Edino kar bojo dvignil bodo stroski. Vse to placujemo mi, raja, ceprav prikazujejo kot nek svoj vlozek. Kaj je popolni nadzor in policijska drzava? Uvedba elektronske vinjete, kjer identificirajo vsak avto na AC in ga vestno spremljajo celo pot. K ...prikaži več temu dodamo se AC visoko usposobljene inkasante. Vecje kontrole si pa ze ne znamo vec niti zamisliti. Slaboumne floskule o vecji pravicnosti in racionalnosti elektronskega cestninjenja so samo pateticen izgovor za poplni nadzor in represijo.

  • TistoPravo 15:04 08.april 2021.

    Po 60 mesecih, torej 5 letih leta 2026 bodo ta vozila na voljo za ugoden odkup...

  • jakec1575 11:34 08.april 2021.

    Vazno da ni 18 mio za dobra cepiva za mlado populacijo. s tujim ticem po koprivah je lahko.