Avto
14459 ogledov

V policiji močno smrdi, a vodstvo še kar zaupa zapravljivcem

policija Saša Despot
Vodstvo policije še vedno zaupa svojim ljudem, ki so glede na ugotovitve dveh sodišč državo dokazano oškodovali za več deset tisoč evrov. Zgolj vrh ledene gore?

Višje sodišče v Ljubljani je tudi na drugi stopnji dalo prav podjetju Timtrade iz Ljubljane v tožbi proti Republiki Sloveniji zaradi okoli 33.500 evrov vredne opreme, namenjene kalibriranju alkoskopov. Gre za naprave, s katerimi policija zagotavlja ustrezno delovanje indikatorjev alkohola, ki jih uporablja med kontrolo prometa pri iskanju alkoholiziranih voznikov. Na javnem razpisu konec leta 2010 je omenjeno podjetje v skladu z razpisnimi pogoji oddalo ugodnejšo ponudbo od konkurenčnega podjetja, s katerimi je sicer imela policija glede naprav za meritve alkohola vedno tesne poslovne stike.

Zaradi obresti, ki so tekle med sodnimi postopki vse od leta 2011, je morala država podjetju za očitno pravilno dobavljene naprave plačati skoraj še enkrat višji znesek.

Po potrditvi predračuna je Timtrade, ki ga je takrat vodil Boris Podbevšek, policiji dostavil dogovorjenih 12 "custom-made"  kalibratorjev, nato pa se je zapletlo. V oddelku za elektronske naprave in laboratorij merilnikov pri policiji, ki ga vodi Boris Jereb, so kalibratorje zavrnili, češ da so na njih opazili več napak - naj ne bi bili prenosljivi, da nimajo ustreznega nastavka za priključitev alkoskopa, električni kabli pa naj bi bili speljani tako, da bi v primeru politja tekočine lahko prišlo do električnega udara. Kot je utemeljeval Jereb na sodišču, policija zato “nevarnih” kalibratorjev ni želela niti preizkusiti, posledično jih ni nikoli plačala.

Ker so pri podjetju Timtrade ocenili, da gre za nagajanje, neizpolnjevanje pogodbenih zavez in da imajo zaradi tega veliko poslovno škodo, so šli po pravico na sodišče.

Alkotest | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

"Resni ponudniki že vedo, kaj morajo narediti"

Prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da so očitki policije o neustreznosti opreme neutemeljeni, saj da je podjetje Timtrade dobavilo opremo, ki je bila povsem v skladu z razpisnimi pogoji policije. V razpisu namreč ni bilo govora o obvezni možnosti prenosljivosti, nastavkov za alkoskope itd. Na vprašanje, zakaj pripravljavci razpisa teh postavk niso dodali v razpisne pogoje, če so se jim zdeli tako pomembni, pa je Jereb glede na zapis iz sodbe dejal, da zato ne, ker "resni ponudniki že vedo, kaj morajo narediti."

Področje javnih razpisov v policiji je bilo v preteklosti že deležno kritik o prirejanju razpisnih pogojev temu ali onemu ponudniku iskane opreme, ki je nato lahko ceno močno dvignil. Dogajalo se je že tudi, da so razpis v zadnjem trenutku ustavili, ko se je izkazalo, da "favorit" nima možnosti. 

Sodišče se je oprlo na izvedenca za stroje in opremo, ki je potrdil ustreznost opreme za namene testiranja alkoskopov v skladu s pogoji iz razpisa, med drugim za povsem neutemeljene zavrnil tudi očitke o domnevni nevarnosti na električni udar v primeru politja.

Poskušali še z enim adutom

Policija se je na izgubljeno tožbo prek takratnega državnega pravobranilstva odzvala s pritožbo na sodišče druge stopnje, hkrati pa z lastno tožbo zahtevala, da bi morali Timtradu "doživljenjsko" prepovedati udeležbo na kateremkoli postopku javnega naročanja, pri katerem naročnik država (ne le policija oziroma ministrstvo za notranje zadeve). K pritožbi pa je na lastno pest dodala tudi "izvedensko" mnenje upokojene profesorice Majde Zorec Karlovšek, s katerim je slednja dajala prav omenjenemu laboratoriju, ker ni želel prevzeti kalibratorjev.

Senatu višjega sodišča pa ni ušlo, da je Zorec Karlovškova, sicer strokovnjakinja za alkoholometrijo, v preteklosti tesno sodelovala s policijo. Po naših informacijah tudi poslovno. Prav tako pa je ena od preostalih dveh izvedenk za alkoholometrijo zavrnila nalogo presojanja ustreznosti kalibratorjev, saj da pri odprtih vprašanjih, ki so se zastavljala sodišču, sploh ne gre za področje alkoholometrije, temveč za področje izvedenca strojne stroke. Senat je mnenje Zorec Karlovškove v celoti zavrnil. 

Sodni senat je zavrnil pritožbo policije tudi v vseh ostalih točkah in potrdil pravilnost odločitev prvostopenjskega sodišča. Zavrnil je tudi tožbo policije, da bi morali Timtradu "doživljenjsko" onemogočiti udeležbo na javnih razpisih. Hkrati je sodišče toženi stranki, torej državi, naložil plačilo vseh pravdnih postopkov (skoraj deset tisoč evrov plus obresti), poleg pogodbene vrednosti 12 kalibratorjev v višini 33.480 evrov pa tudi vse obresti, ki so tekle skoraj sedem let. Po naših informacijah je zgolj cena nabavljenih kalibratorjev zato poskočila za skoraj 100 odstotkov, ne upoštevaje pravdnih stroškov.

Shod policistov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hude obtožbe še niso omajale zaupanja vodstva?

Na policijo smo naslovili vprašanje, ali so glede na ugotovitev dveh sodišč, da so osebe v policiji sprejele napačne odločitve in posledično povzročile veliko gmotno škodo, uvedli kakršnekoli postopke glede razjasnitve odgovornosti, odgovorili, da so predstavniki sodelujočih služb, ki so sodelovali v postopku javnega naročanja, "v konkretni zadevi, glede na takrat razpoložljive podatke, sprejeli ustrezne odločitve."

"Vse osebe, ki so sodelovale v konkretnem javnem naročilu, uživajo zaupanje vodstva Policije," so zatrdili v ustanovi, ki jo trenutno vodi v. d. generalnega direktorja Simon Velički.

Proti vodji policijskega laboratorija Borisu Jerebu in nekaterim sodelavcem na policiji so se sicer v preteklosti že pojavile trditve, da samovoljno posegajo v policijske razpise, oziroma pogoje zapišejo na način, da favorizirajo točno določena podjetja, ki zaradi tega kot edini možni dobavitelj za storitve in blago lahko postavljajo tudi višje cene kot sicer. Proti Jerebu in njegovemu predpostavljenemu, vodji sektorja za operativno-tehnične sisteme Milanu Križaju, je bila podana tudi prijava na protikorupcijsko komisijo. Slednja je zadevo skupaj z zajetnim gradivom z dokumenti in izjavami o domnevnih nepravilnostih predala specializiranemu državnemu tožilstvu. Tam pa so kasneje kazensko ovadbo zavrgli in postopek ustavili.

In kaj se bo zgodilo s kalibratorji sedaj?

S policije, kjer zagotavljajo, da je kalibriranje alkoskopov vsa ta leta potekalo nemoteno, so pojasnili, da bodo sporne in nikoli uporabljene kalibratorje, ki so bili do danes uskladiščeni, njihove strokovne službe do konca marca v lastnih delavnicah ustrezno prilagodile tako, "da bo mogoča ustrezna uporaba za kalibriranje alkoskopov."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • maresem 17:03 15.februar 2018.

    Kdo pa v SLO še zaupa tej mafijski in skorumpirani policiji?!

  • karel42 22:04 14.februar 2018.

    Slabi kot otroci v peskovniku

  • dragec 13:29 14.februar 2018.

    kako lepi sindikalno - policijski anoraki, kupljeni z našim denarjem?????