Avto
21683 ogledov

Tako po Sloveniji po novem kradejo avte

ukradeni avtomobili GPU
Policija je v Sloveniji zaznala nov način kraje vozil. Vse voznike opozarjajo, naj zaščitijo svoja vozila.

V Sloveniji se je pojavil nov način t. i. keyless kraje vozil, pri katerem tatovi za zagon vozila uporabljajo brezkontaktne ključe. Sistem brezkontaktnih ključev je med znamkami in modeli vozil vedno bolj razširjen, zato je ogroženih vedno več vozil.

Sistem brezkontaktnih ključev deluje tako, da ima lastnik vozila lahko ključ v žepu. Ko vozilo zazna, da se je lastnik vozilu dovolj približal, se le-to pri odpiranju vrat samodejno odklene. Ko voznik odpre vrata in se v vozilo usede, lahko zažene motor le s pritiskom na gumb. Ključ in vozilo si pri tem medsebojno izmenjujeta podatke, kar storilci izkoriščajo za izvedbo tatvine. Pri tem morata biti storilca najmanj dva.

TZ moje mesto 05.11.07 severna ljubljanska obvoznica, avtomobili, promet, cesta, Avto Lastniki teh avtomobilov bodite pozorni

Kako storilci postopajo?

Prvi storilec s posebnim elektronskim pripomočkom najprej poišče oziroma zazna prisotnost brezkontaktnega ključa, npr. v plašču na obešalniku v lokalu, v plašču lastnika v trgovini, na omarici v predsobi hiše ali stanovanja itd. Z aktiviranjem te elektronske naprave nato podaljša signal ključa do drugega dela naprave, ki jo ima drugi storilec, ki je v neposredni bližini vozila.

Vozilo si nato s pomočjo obeh delov elektronske naprave izmenja podatke s ključem, ki je sicer od vozila preveč oddaljen. Drugi storilec vozilo najprej odklene, se v vozilo usede in zažene motor. V tem trenutku lahko prvi storilec zapusti bližino brezkontaktnega ključa, drugi storilec pa se z vozilom odpelje s kraja. Pri tem mora paziti, da mu vozilo ne ugasne, saj ga ne bi več mogel zagnati.

Kraja BMW-ja RAZKRIVAMO Avto V ljubljanskih Dravljah ukradejo več vozil kot v celotnem Mariboru

Pri kraji ujeli tri Poljake

V začetku lanskega novembra so ljubljanski policisti v Ljubljani prijeli tri državljane Poljske, ki so na tak način v Ljubljani odtujili dve vozili, in sicer BMW 530 in Mercedes Benz S 350. Obe vozili sta bili najdeni ter vrnjeni lastnikoma. Osumljeni storilci so bili s kazensko ovadbo predani preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vse odredil pripor.

V okviru policijske preiskave so bile na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika opravljene tri hišne preiskave, pri katerih so bili najdeni posamezni deli omenjenih odtujenih vozil, avtomehanično orodje, komunikacijska sredstva ter tudi naprava, ki se uporablja za opisani način izvrševanja tatvin vozil.   

Policija je na podlagi zavarovanih sledi uspešno identificirala še četrtega osumljenega, prav tako državljana Poljske. Omenjeni je skupaj s prijetimi osumljen tatvine osebnega avtomobila BMW X5, ki je bil odtujen sredi lanskega oktobra na območju Ljubljane. Policija sumi, da je skupina poljskih državljanov na opisan način izvršila tudi tatvino osebnega avtomobila AUDI RS6 sredi lanskega septembra v Ljubljani.

ukradeni avtomobili | Avtor: GPU GPU


Lastniki, pozor!

Policija opozarja lastnike, naj ravnajo samozaščitno. Lastniki vozila se proti opisanemu načinu izvršitve tatvine lahko zaščiti tudi sam, in sicer tako, da:
    - vozilo parkira v garaži,
    - ključe shrani v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil,
    - v vozilo namesti dodatno elektronsko ali mehansko varovalno napravo,
    - se obrne na pooblaščen servis in se pozanima o morebitnih nadgradnjah za vozilo, ki so lahko programske ali mehanske, saj proizvajalci nenehno izpopolnjujejo sisteme varovanj vozil,
    - se na pooblaščenem servisu dogovori za izklop sistema brezkontaktnega ključa, vendar v tem primeru izgubi tudi nekaj udobja pri uporabi vozila.

Nekater dražja vozila imajo že tovarniško vgrajen sistem spremljanja vozila, ali pa ga je mogoče ob nakupu vozila naročiti kot dodatno opremo. Ta omogoča, da lahko lastnik vozilo najde na parkirišču, ali da ga spremlja v prometu (preko spletne strani ali mobilne aplikacije). Sistem mora aktivirati lastnik vozila, kar naredi običajno pri pooblaščenem prodajalcu ali serviserju.


Od leta 2008 so bile tatvine v Sloveniji v porastu in v letu 2013 je bilo odtujenih nekaj več kot 1200 motornih vozil. Po letu 2013 pa tatvine vozil številčno upadajo. V letu 2016 je bilo odtujenih okoli 830 motornih vozil, v letu 2017 pa okoli 550, kar pomeni 32 % upad. Pri tem je treba upoštevati, da je glede na EU Slovenija država z eno nižjih stopenj avtomobilske kriminalitete. Najpogosteje odtujena vozila so osebni avtomobili znamke Renault (Clio), VW (Golf), BMW (serija 3) in Audi (A4, A3).

ukradeni avtomobili | Avtor: GPU GPU

Aktivni ponoči in v večjih mestih

Storilci kazniva dejanja tatvin osebnih vozil najpogosteje izvršujejo v nočnem času in na javnih, nezavarovanih parkirnih prostorih, predvsem v spalnih naseljih večjih mest, kjer je največ osebnih avtomobilov. Največ tatvin osebnih avtomobilov je na območjih Ljubljane, Kopra, Celja in Maribora. Storilci najpogosteje s silo vstopijo v notranjost vozila, s pomočjo elektronskih pripomočkov onemogočijo sistem za preverjanje prisotnosti in pristnosti ključa za zagon vozila oziroma elektronsko prilagodijo nov neoriginalen ključ, izdelajo tudi mehanski del ključa, s katerim vozilo odpeljejo s kraja.

Trenutno je največ tatvin vozil zaradi rezervnih delov. Storilci pri tem iščejo vozila srednjega in višjega cenovnega razreda. Večji del ukradenih vozil ostane v Sloveniji, manjši del pa jih prepeljejo v tujino. Tudi za vozila, ki so bila po tatvini prepeljana v tujino, smo ugotovili, da so bila kasneje prodana po kosih. Razlog je v tem, da je zaslužek storilca s prodajo delov večji, kot s prodajo celega ukradenega vozila. Prav tako pa je ukradenemu vozilu vedno težje spremeniti identiteto in ga legalizirati, kar je še eden od razlogov za porast prodaje po delih.

Brezstični ključ ADAC dokazuje Avto Brezstični ključ dragih avtov lahko pretenta celo domači mojster

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • borut54 23:38 29.januar 2018.

    Poljaki in Romuni so znani lopovi pri nas. Zato bodite pozorni na njih na parkingih, bencinskih postajališčih, predvsem ko luknjajo gume in nato kradejo denarnice.

  • Avatar Leon
    Leon 16:03 29.januar 2018.

    Eden od uporabnikov družbenega omrežja Twitter je ob tem zapisal, da "na Trojanah redno deluje ekipa, ki z uporabo motilca signala preprečuje, da bi zaklenili svoj avto. Nato vas okradejo, ko ste na krofih. Zadnji dve nedelji dokazano." https://siol.net/novice/slovenija/pozor-nepridipravi-vozila-kradejo-tudi-z-brezkontaktnimi-kljuci-458739