Avto
86 ogledov

Policisti nad vožnjo "za ritjo" z novo tehniko

Varnostna razdalja Policija/zmaga.com
"Verjetno še nihče ni slišal za ta tip kazni pri nas," pravi bralec, ki je domov dobil položnico za plačilo kazni za prekratko varnostno razdaljo. Policija potrdila za Žurnal24 - imamo novo napravo za merjenje.

Prekratka varnostna razdalja spada med najpogostejše vzroke prometnih nesreč. 

Zakon o varnosti cestnega prometa določa: Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na varnostni razdalji. Ta ne sme biti manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundahPri hitrosti 100 km/h je varnostna razdalja tako vsaj 54 metrovpri hitrosti 130 km/h pa znaša minimalno 72 metrov.

Kadar se ob dobrih prometnih razmerah oblikuje počasnejša kolona vozil, se lahko varnostna razdalja tudi zmanjša, vendar ne sme biti manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi.

Žal je stvarnost na slovenskih cestah nekaj povsem drugega, vožnja s takšno razdaljo, da lahko v vzvratnem ogledalu zlahka vidimo, kakšna je stopnja obarvanosti zob voznika za nami, pa je prepogost pojav.

Strokovnjaki za varnost v prometu opozarjajo, da ljudje preveč zlahka jemljejo svoj odzivni čas in preveč verjamejo, da bodo "refleksi že delovali", ko bo to potrebno. A odzivni čas je sestavljen najprej iz časa, ki ga naši možgani potrebujejo, da zaznajo nenavadno dogajanje pred nami, denimo naglo zaviranje drugih vozil, nato pa še iz časa, da s stopalke za plin desno nogo prestavimo na zavoro in jo pohodimo s primerno močjo. Za to zdrav voznik v najboljših letih in s primerno zbranostjo v povprečju potrebuje eno sekundo. Res verjamete, da ste ves čas v tej kategoriji?

Vožnja v razmiku manj kot pol sekunde!

"Danes dopoldne me je poštar razveselil z lepo modro kuverto ..." piše na spletnem forumu stani Zmaga.com. "Ob odpiranju kuverte sem kazen predvideval in seveda človeško upal na najmanjši možni znesek. Ko pa je bila kuverta odprta, me je presenetilo dejstvo, da kazen ni bila za moje spretno dirkanje, ampak prekratko varnostno razdaljo med avtomobiloma."

"Kazen sem dobil dober teden po dejanskem prekršku, za katerega bom moral plačati 200 evrov oziroma polovičko, če bom denarnico spraznil v osmih dneh. Zdi se mi prav, da objavim to prigodo, saj verjetno še nihče ni slišal za ta tip kazni pri nas."

A takšne kršitve bi seveda morale biti voznikom dobro znane. Policisti so bili sicer pri njihovem ugotavljanju v preteklosti omejeni, saj so jih lahko z natančnostjo dokazovali le s sistemom provida, vgrajenem v manj kot 20 vozil.

Potrdili: Imamo novo napravo

Danes pa so na poizvedovanje Žurnala24 pri policiji potrdili, da so pred kratkim nabavili "novi laserski merilnik hitrosti z videozapisom, ki poleg meritev hitrosti omogoča izvajanje meritev razdalje med voziloma." Merilnik bodo v kratkem predstavili tudi javnosti.

V konkretnem primeru je oglobljeni voznik vozil manj kot pol sekunde (0,45 sekunde sodeč po fotografiji) za zadkom vozila pred seboj. Verjamemo, da bi policisti imeli toleranco, če bi bila ta razlika za vsaj dobro sekundo.

Komentarjev 52
  • markhund 12:55 30.avgust 2014.

    Zelo pameten predlog a kaj ko je gradivo ,ki bo posneto v hipu izločeno iz dokazov.

  • Skippy 19:58 12.november 2013.

    A ti res rabiš 72 metrov pri vožnji na avtocesti, da odreagiraš, torej razdaljo, ki je enaka skoraj 2 rokometnima igriščema? Pozabljaš, da ko zavira tisti pred teboj, se on prav tako premika. Če bi se držali točno te razdalje, ...prikaži več bi na 1 km vozišča dobil točno 13 vozil. A naj gradimo 10 pasovne avtoceste?

  • zdrej 20:09 28.oktober 2013.

    Se strinjam, zato pa upam, da sistem snema, ne pa slika. Tako kot ala veleumni in predragi DARS, ki kljub porabljenim miljardam in finančno dragim svetovalcem niso sposobni nabaviti kamere, ki bi posnela razločno sliko na cestninskih postajah. V ...prikaži več planu je nakup kamere oz. celotnega sistema, nakar bi bil v takih primerih uporabljen kot dokazovanje situacije (če ne druga,, da jim bo malo paralo živce :-) ). Upam da ni nateg in da bo pomagalo vsaj malo popraviti kulturo vožnje.