Avto
6168 ogledov

Policisti v novo veliko akcijo

Policija Gregor Prebil
Policisti bodo v ponedeljek spet množično na preži.

V ponedeljek se začenja drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Namen evropsko usklajene akcije, ki bo potekala do 29. julija 2018, je spodbuditi voznike tovornih vozil in avtobusov k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov. 

Kot se je izkazalo v prvem delu akcije, ki je potekala od 26. februarja do 4. marca 2018, bi bilo na slovenskih cestah potrebno zagotoviti stalen nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, saj so v času akcije ugotovili skoraj 227 kršitev cestnoprometnih pravil. Zato bosta tokratna akcija in nadzor usmerjena predvsem k preprečevanju in opozarjanju najpogostejših kršitev, kot so neuporaba varnostnega pasu, prekoračitvi hitrosti, neupoštevanju obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov.

Tovornjak | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Rezultati opazovanja pripetosti za voznike tovornih vozil in avtobusov 

Agencija za varnost prometa je izvedla v letu 2016 sistematično opazovanje pripetosti voznikov, pri čemer so se vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati opazovanja pripetosti so pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 % (potniki na sprednjih sedežih v tovornih vozilih v povprečju 63 %), vozniki avtobusov pa v povprečju 36 %. 
 

Vse več nesreč povzročijo tujci

Lani se je na slovenskih cestah zgodilo 2.294 prometnih nesreč, od tega so bile tri smrtne žrtve med vozniki tovornih vozil. Med vozniki in potniki v avtobusih ne beležimo nobene smrtne žrtve. V prometnih nesrečah z udeležbo voznikov tovornih vozil in avtobusov v zadnjih petih letih izstopa predvsem število smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti. Število umrlih voznikov tovornih vozil lani  ostaja enako, povečalo se je število voznikov tovornih vozil kot povzročiteljev prometnih nesreč za 12 % (lani 1.512, v letu 2015 pa 1.356). Med povzročitelji prometnih nesreč voznikov tovornih vozil se je povečal tudi delež tujih povzročiteljev voznikov tovornih vozil, ki je lani znašal 39 % vseh prometnih nesreč s tovornimi vozili (587 prometnih nesreč). Letos smo zabeležili ponovno porast števila tujih povzročiteljev kot voznikov tovornih vozil na 41 % (333 prometnih nesreč od skupno 809 prometnih nesreč). Največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil se je v letu 2017 zgodilo na cestah naselju (49 %). Največ najhujših prometnih nesreč (s smrtnim izidom) se je zgodilo na avtocestnem omrežju, in sicer skupaj kar 8 oz. 42 odstotkov. 

Voznik tovornjaka | Avtor: Profimedia Profimedia

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov: 

- Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 %. 
- Tako kot se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je vaš tovor pravilno in varno pripet. Ker veljajo za vsako vrsto tovora posebna pravila, se o njih pravočasno poučite. 
- Spoštujte omejitve hitrosti in med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo, ta je namreč pri težjih tovornih vozilih daljša. 
- Upoštevajte predpisane čase vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi vaše varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. 
- Bodite pozorni na znake zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, težave z ostrino vida, nenamerno spuščanje glave itd. ter ob pojavu le-teh primerno ukrepajte – varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15 – 20 min) in nato popijte kavo ter nadaljujte z vožnjo. Nikar se ne borite z zaspanostjo, ta vas bo premagala. 

V letu 2017 je v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil, umrlo devet udeležencev (v letu 2016 pa 14, leto pred tem 17). Od 9 umrlih so bili: 3 vozniki tovornih vozil, 3 pešci, 2 potniki in 1 voznik osebnega avtomobila. 

Na agenciji so kot vsako leto, tudi letos pripravili posebno zloženko, namenjeno voznikom tovornih vozil in avtobusov, ki vsebuje osnovne informacije o prometnih pravilih v Sloveniji, stanju varnosti in pomembna skupna priporočila za pravilno nalaganje, zavarovanje in pritrditev tovora. V preventivni akciji sodelujeta tudi Gospodarska in Obrtna zbornica Slovenije, ki bosta poskrbeli, da zloženko dobijo podjetja, ki se ukvarjajo s prevozi. Dobile pa so jo tudi vse pooblaščene organizacije za izvajanje tehničnih pregledov motornih vozil, ki jih bodo razdelili njihovim strankam. 

Komentarjev 3
  • donat 17:03 20.julij 2018.

    važn da lovijo obubožan narod, k pele 5km preveč, pa kolesarje, k spijejo 1 pir, banda pokvarjena

  • Avatar Leon
    Leon 12:31 20.julij 2018.

    Policisti v novo veliko akcijo...............V Sloveniji policija opravlja nekaj tedenskih akcij ,ki skupaj trajajo pete tednov ! Kaj pa počno ostalih petdeset tednov letno ? Čudno,da ne obveščajo prekupčevalce drog in vlomilce ,kdaj bodo in kje nadzirali njihovo dejavnost ? ...prikaži več Policija MORA BITI 24 UR v pogonu ,zato jo imamo !