Avto
193 ogledov

Popović išče "zeleno" V8 vozilo na 20 palcih

Audi A8
1/3
Audi
Mestna občina Koper (MOK) je objavila razpis za najem rabljenega vozila "z nizkimi emisijami", ki bi ga na občini uporabljali za protokol in službene poti župana. A razpis zahteva osemvaljni motor, 20-palčna platišča in odkrito favorizira nemško superluksuzno križarko.

"Mestna občina Koper je ena največjih v Sloveniji, v katero prihajajo številni visoki gostje. V ta namen potrebujemo protokolarno vozilo, ki bi ga uporabljali tudi za potrebe službenih poti. Z njim bi se vozil tudi župan Boris Popović," so na naša vprašanja odgovorili v kratkem telefonskem pogovoru na MOK. 

Za najem rabljenega vozila so se po lastnih besedah odločili, ker se želijo obnašati varčno na vseh področjih, iz tega razloga pa so se tudi odločili za operativni najem vozila z nizkimi emisijami. Slednja specifikacija je zapisano tudi v uvodu razpisnih pogojev.

Ko smo jih povprašali, koliko različnih modelov sploh pride v poštev za razpis, pa so nas na MOK raje napotili na predstavnika s stiki z javnostmi.

Pogodba z dobaviteljem, ki bo moral v celoti kriti stroške registracije, servisov in dajatev za vozilo, bo veljala za 24-mesečno obdobje. Vozilo, ki ga bo ponudnik ponudil, ne sme imeti več kot 45.000 kilometrov, MOK pa se obvezuje, da z njim v dveh letih ne bo naredila več kot 40.000 kilometrov. 

Kaj je pri razpisu narobe?

Na MOK se hvalijo, da bodo občanom in celotni Sloveniji dajali zgled z avtomobilom, ki je do narave prijazen. Dejstvo pa je, da kriterij Euro 5, ki ga za javne razpise med drugim zahteva Uredba o zelenem javnem naročanju, in na katero se sklicujejo v MOK, vse pomembnejše znamke izpolnjujejo že vrsto let in dandanes ni več znak za ekološkost vozila.

Boris Popović | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Izpust tik pod 200 grami CO2 je precej več, kot danes zmorejo nekateri celo zelo športni avtomobili. Na drugi strani masa županovega prevoznega sredstva in nerazumljiva zahteva po osemvaljnem motorju preprečujeta manjšo porabo in s tem nižji ogljični odtis.

In kaj si je župan v resnici zaželel ...

Razpisni pogoji so zapisani tako, da jih po naših ugotovitvah v celoti izpolnjuje le audi A8 aktualne generacije (Typ 4H). Mercedes-benz razreda S je nekaj centimetrov predolg, BMW serije 7 nima ustreznega osemvaljnega dizla, športni porsche panamera ima tudi le šest valjev, čeprav je precej varčnejši, jaguar XJ, lexus LS in maseratti quattroporte imajo le bencinarje ...

Očitno vnaprej izbrani audi 4.2 TDI pa ni od muh. Po "naključju" idealno ustreza vsem kriterijem iz razpisa, saj ima osemvaljni motor s prostornino 4.134 kubičnih centimetrov, motor zmore natančno 258 kilovatov pri 4.000 vrtljajih in ima navor 800 Nm. Seveda ima štirikolesni pogon in celo osemstopenjski menjalnik, mestna poraba je 10,2 litra, avto je dolg 5.137 mm, uradne emisije CO2 pa … 199 gramov na kilometer.

Najvišja hitrost nemške zmesi moči in luksuza je omejena na 250 km/h, visoki gostje pa bodo lahko pošteno čutili želodec zaradi pospeška, ki od 0 do 100 km/h znaša le 5,5 sekunde. Cene novega audija A8 4.2 TDI se pričnejo pri 118.600 evrih. Da mesečni najem ne bo poceni, priča tudi  podatek o stroških zavarovanja in plačila dajatev, ki znašajo 1.681 evrov na leto, mankajo še stroški kaska, rednih servisov, vinjete ... 

Tisti, ki bo avtomobil dobavil, ima le en večji problem: serijska platišča na takšnem audiju so zgolj 18-palčna.

Komentarjev 13
  • titty 08:08 17.maj 2013.

    Ta je lih za Popota!!"Od zmerem rad si lepetal, an zmerem rad si blodu, an prou use si vedu, an prou neč nisi znal,dve levi roki mel si, delal pej si samo škodu,ni čudno Popo, da ...prikaži več glih u politiko si šou."(I. Mlakar)

  • Barbatus 23:43 16.maj 2013.

    palmadelopo, opozarjam te, da pazi kaj pišeš, in piši korektno, ter ne žali, ker ti bo zelo ŽAL!!

  • palmadelopo 23:29 16.maj 2013.

    Barbatus oz. Jeretič ne trosi piarovskih neumnosti, ker s takšnim zavajanjem ne boš uspel zavest niti podpovprečno inteligentne ovce.Občina Koper 8.9 mio presežka???? Katero bilanco si ti to buljil? Najbrž tisto ki jo je zate in za podobne ovce kot ...prikaži več si ti priredil lopovič!Pred lopotom v kopru kače?? Kače se plazijo samo po tvojih možganih in po ruševinah olimpijskega bazena!!