Avto
1123 ogledov

Porsche 911 GT2 RS posekal rekord Zelenega pekla

Porsche 911 GT2 RS
1/7
Porsche
Novi porsche 911 GT2 RS ni le najmočnejši 911 kadarkoli, temveč tudi najhitrejši. Toliko, da je postal najhitrejši serijski avto z zadnjim pogonom na Nürburgringu!

Res je, GT2 RS je novi vicešampion "Zelenega pekla," saj je za pet sekund raztreščil pol leta star rekord lamborghinija huracana performanteja in 20,6 kilometra dolgo progo prevozil v 6 minutah 47 sekundah in treh desetinkah. Edini avto, ki je hitrejši od njega na sloviti pisti, je enigmatični električni 4x4 kitajec nextEX nio EP9, pa še ta le za 1,4 sekunde. Ker pa mora Kitajec šele dokazati, da gre za serijsko vozilo, njegovega lanskoletnega dosežka nihče več ne jemlje posebej resno.

GT2 RS je torej hitrejši celo od paradnega porscheja, modela 918 spyder, ki ima čas 6 minut 57 sekund. "Na začetku našega razvoja smo imeli v mislih čas sedem minut in pet sekund," je pojasnil Frank-Steffen Walliser, vodja oddelka Porsche Motorsport in GT. Po njegovih besedah je 17,7 sekunde krajši čas posledica izjemnega timskega dela inženirjev mehanikov in voznikov. 

Rekord so postavili 20. septembra, povprečna hitrost testnega voznika Nicka Tandyja je bila 184,11 km/h.

Vožnjo, ki so ji bili navzoči neodvisni časomerilci, si oglejte v spodnjem videu.

Porsche GT2 RS poganja 3,8-litrski šestvaljnik, ki mu dve turbini pomagata do kar 515 kW (700 KM) moči, kar je največ, kar so kadarkoli vgradili v serijski 911. Menjalnik je sedemstopenjski dvosklopčni. Posebno poglavje je nizka masa, vsega 1.470 kilogramov. Končna hitrost je 340 km/h, še veliko pomembnejše pa so njegove zverinske lastnosti med ovinki.  

GT2 RS je sicer homologiran za cestno vožnjo, a je z vso dirkaško tehnologijo in opremo jasno, da je to predvsem avto za zaprte piste.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.