Avto
4110 ogledov

Vozniki porschejev upravičeni do subvencije za očala

Porsche Porsche
Porsche mora lastnikom s svetlo notranjostjo v avtu zastonj dati sončna očala.

Nenavaden sodni epilog, kje drugje kot v ZDA. Dve skupini lastnikov Porschejev je sprožilo ločena postopka pred sodišči, ker so prepričani, da jim svetle armaturne plošče v kombinaciji z vetrobranskim steklom povzročajo bleščavost in s tem neupravičeno znižujejo kakovost vožnje.

Porsche da se je dobro zavedal problema, a ni v zvezi s tem nič ukrenil, je pisalo v eni od dveh skupinskih tožb, vloženih že leta 2015. Nemški proizvajalec se je branil, da bleščanje lahko povzroča vsako vetrobransko steklo in da noben lastnik ni zaradi tega moral ustaviti svojega porscheja ali bil udeležen v nesrečo. Tako je kupcem svetoval, naj pač nosijo očala, če jih bleščanje moti.

Namesto odškodnin bodo dobili očala

A zadeva je prišla tako daleč, da so se pri Porscheju konec lanskega leta odločili za poravnavo, saj niso želeli tvegati kakšne nore odškodnine. V skladu z dogovorom, ki je prišel v javnost šele te dni prek spletne strani Carcomplaints.com, bo sedaj Porsche vsakemu ameriškemu kupcu njihovega avtomobila ponudil kompenzacijo za nakup očal s polaroidnim filtrom v višini do okoli 150 evrov (175 dolarjev).

Do subvencije bodo upravičeni lastniki različnih modelov, izdelanih med letnikoma 2007 in 2016, ki imajo notranjost v barvi "cognac", "luxor beige", natural brown", "platinum grey" ali "sand beige". Kompenzacijo bo ponudil tudi nekdanjim lastnikom. Višina kompenzacije je odvisna od tega, ali je nekdo še vedno lastnik porscheja in za kateri letnik gre.

Porsche 911 GT3 ČRNA LISTA KUPCEV Avto Konec preprodaje in služenje s porscheji

Največ bodo seveda iz primera potegnili odvetniki, saj naj bi v žepe brez dodatno obračunanih stroškov pospravili 670 tisoč evrov (790 tisoč dolarjev). Sodišče mora poravnavo še uradno potrditi, to naj bi se zgodilo septembra letos.

Tako kot v primeru odškodnin za sporne dizle bo tudi ta ugodnost veljala le za kupce v ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jerneja45 20:46 19.avgust 2017.

    Očala in bencin za 1 leto, ker so zdaj brez denarja. Porabili do ga za nakup poršeja.