Avto
619 ogledov

Pot v šolo: Vse več otrok na kolesih povzroča nesreče

kolesar kolo Profimedia
Policisti tako kot pred vsakim začetkom šolskega leta izvajajo poostren nadzor v bližini šol in vrtcev. AMZS in policija sta pred zčetkom šolskega leta opozorila, na kaj naj bodo starši še posebej pozorni.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je pet dni pred začetkom novega šolskega leta skupaj s policijo v Hočah začela serijo akcij za večjo varnost najmlajših udeležencev v prometu. Kot je ob tem spomnil generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek, so bili letos otroci zaradi epidemije doma skoraj pol leta, zato je potrebno opozoriti na njihovo prisotnost.

e-skiro Na pločnik ali cesto? Avto "Ljudje na e-skiroje gledajo kot na igrače"

Po dosedanjih izkušnjah je med mladimi najbolj problematično prečkanje ceste, zato morajo biti otroci na to po besedah Kostanjška še posebej pozorni, saj prednost na prehodu ni samoumevna. "Prepričati se morajo, da lahko cesto prečkajo varno," je enega od najbolj kritičnih elementov v bližini šol opisal predstavnik AMZS.

Kolo kolesar otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomembno je, da otroci nosijo odsevna telesa

Prav tako je treba biti pazljiv pri hoji po pločniku, otroci naj nosijo odsevna telesa, o vsem tem pa jih vsako leto dobro izobrazijo v šolah, je prepričan Kostanjšek. Marsikatera šolska pot ima po njegovih besedah nedvomno mesta, ki so lahko bolj izpostavljena in tam je potrebna še posebna previdnost. Staršem svetuje, da si poti pred začetkom šolskega leta ogledajo skupaj z otroki in te posebej opozorijo na morebitne nevarnosti.

urgenca Skrb vzbujajoče Avto Statistika: Tako zelo nevarni so e-skiroji

Predstavnik Policijske uprave Maribor Boštjan Koletnik je povedal, da je zagotavljanje varnosti otrok v cestnem prometu v času ob začetku šolskega leta ena od najbolj pomembnih nalog policije, čeprav to nalogo dejansko izvajajo skozi vse leto. Ob tem je poudaril, da so odrasli tisti, ki s strpnim ravnanjem in spoštovanjem predpisov dajejo vzor otrokom, sicer najbolj ranljivim udeležencem v prometu.

Šolarji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Veliko otrok na kolesih udeleženih v nesrečah

Na območju Policijske uprave Maribor so lani našteli 91 otrok, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah, leto prej pa še šest več. Med temi je bilo 15 otrok, ki so bili udeleženi kot pešci, pri tem pa sta bila dva huje poškodovana. Med 17 kolesarji v nesrečah je en otrok izgubil življenje, en pa se je huje poškodoval. V prvih sedmih letošnjega leta je bilo med najmlajšimi 32 udeležencev prometnih nesreč.

AMZS Avto 1987 sedaj velja tudi za e-skiroje in e-kolesa

Na AMZS so sicer letos še popestrili nabor izdelkov, ki pomagajo pri zagotavljanju varnosti otrok skozi vse leto. Med drugim so v sodelovanju s podjetjem Flare razvili pametno kresničko, ki si jo otroci pripnejo na šolsko torbo ali jakno, starši pa si lahko na pametni telefon naložijo brezplačno aplikacijo ter si nastavijo priljubljene lokacije in časovne razpone za šolo, dom in zunajšolske dejavnosti.

Koletnik je ob tem opozoril, da so bili otroci na kolesih v kar dveh tretjinah prometnih nesreč njihovi povzročitelji, letos pa je ta odstotek celo nekoliko višji. Do konca julija je bilo tako v nesrečah udeleženih 12 otrok na kolesih, kar v osmih pa so bili zanjo tudi krivi. Več kot polovica ponesrečenih otrok je bila v nesrečah udeležena kot sopotniki v avtomobilih.

Pešci | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Policisti zato tako kot pred vsakim začetkom šolskega leta izvajajo poostren nadzor v bližini šol in vrtcev. Pri tem so posebej pozorni na prekoračitve hitrosti, nepravilno uporabo varnostnih pasov in uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih najmlajših otrok.

Vozniški izpit Avto Je ginekološki pregled res potreben za vozniški izpit?

"Te aktivnosti bomo seveda ob začetku šolskega leta še okrepili, že zdaj pa smo pregledali vso prometno signalizacijo v bližini šol in vrtcev ter na nepravilnosti opozorili upravljavce cest," je še dodal Koletnik.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 07:59 29.avgust 2020.

    Pred mesecem dni jd 7 letni otrok s kolesom zbil starejšo kolesarko na pločniku ,ki je umrla . To bi moral biti alarm za starše in AVP glede vzgoje in izobrazevanja PROMETNA VZGOJA v osnovnih šolah in opravljanju izpita za kolo .

  • stilist 12:19 28.avgust 2020.

    Vse kolesarje, ne samo otroke, je potrebno naučiti, da je prehod za pešce samo za pešce. Tako pa se s kolesom pripeljejo direktno na prehod misleč, da imajo prednost in nesreča je tu.

  • Avatar Leon
    Leon 08:14 28.avgust 2020.

    Glavni krivec za stanje na cestah je POLICIJA in REDARJI . Menda niso krivi učitelji in vzgojitelji ? Za vzgojo so krivi STARŠI ,ki kršijo prometne predpise skupaj z otroci . Hojsova banda naj gre na ceste namesto brskanja po ...prikaži večo spletu in tvitanja .