Avto
37313 ogledov

Je ginekološki pregled res potreben za vozniški izpit?

Vozniški izpit Profimedias
Vozniške navade in prometni predpisi se med posameznimi državami v določenih podrobnostih seveda vedno razlikujejo. A včasih so lokalni običaji in predpisi bili in še so vsaj nenavadni, če ne kar bizarni.

V Litvi so morale ženske celo do leta 2002 pred opravljanjem vozniškega izpita denimo opraviti ginekološki pregled, ki je bil del splošnega zdravniškega pregleda, ki sje bil potreben za začetek voženj.

Avtocesta levi pas prehitevanje vožnja Ste med njimi? Avto Prehitevajo nevidna vozila po levi in ustvarjajo zastoj

Leta 2014 je za najstarejšo imetnico vozniškega dovoljenja na svetu obveljala 107-letna prebivalka Velike Britanije. Nikjer ni zapisano, če še živi in če še vedno ima tudi vozniški izpit. V Veliki Britaniji obstaja tudi oseba, ki lahko avtomobil vozi brez izpita. Kraljica Elizabeta ga namreč ne potrebuje. A za volan avtomobila gotovo tudi ne sede prav pogosto.

Čeprav je vozil avtomobil, je brez izpita baje tudi upokojeni papež Benedikt XVI. Vozniškega izpita morda res nima, zato pa ima pilotsko dovoljenje in tudi pilotira letala.

Avto Hyundai bodo kopirali vaš slog vožnje

Vozniški izpit | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Rimac Avto Rimac pripravlja pomočnika, ki bo vozniku pomagal dirkati

V ameriški zvezni državi Južna Dakota lahko vozniško dovoljenje pridobite že v starosti štirinajstih let. In ta ne velja zgolj za vožnjo električnega štirikolesnika ali mikroavta, ampak za pravi avtomobil, za katerega morate imeti vozniški izpit kategorije B.

Brez driftanja ni izpita

Na Finskem morate po drugi strani pred pridobitvijo vozniškega izpita opraviti dveletno usposabljanje, med katerim morate dokazati tudi, da obvladate drsenje skozi ovinek, nočno vožnjo in vzdrževanje avtomobila. Finski vozniški izpiti tudi sicer veljajo za najtežje na svetu. Vas torej še vedno čudi, da od tam prihaja toliko uspešnih dirkačev?

Tečaj senior za starejše voznike, AMZS Koristno! Avto Celo upokojeni župnik se po 50 letih lahko nauči novih veščin

Tako kot na Finskem, morate tudi v Braziliji med vozniškim izpitom dokazati posebna znanja. A tokrat ne gre za samo vožnjo, ampak se kandidati za voznike usposabljajo tudi v samoobrambi. Vzrok za to so zelo pogoste kraje avtomobilov.

Avtonomna vožnja | Avtor: AV Living Lab AV Living Lab

V Egiptu je vozniški izpit bolj teoretičen, saj ga sestavlja le deset vprašanj, ki pa so bojda tako težka, da izpit v prvem poskusu opravi le polovica Egipčanov. Na Kitajskem je vprašanj 100. Kandidat mora pravilno odgovoriti vsaj na devetdeset, za odgovarjanje pa ima na voljo le petinštirideset minut.

AVP Promo Zanimivo Varna in pravilna vožnja po krožnih križiščih vpliva na boljšo pretočnost prometa

Med kraji, kjer do nedavnega ni bilo treba opravljati vozniškega izpita, je tudi mehiška prestolnica. Kandidat za pridobitev vozniškega dovoljenja se je le prijavil in izjavil, da je varen voznik. A po številnih hudih prometnih nesrečah so tudi v Ciudadu de Mexico uvedli opravljanje vozniškega izpita.

Kazniv že vonj po cigaretah

V Indoneziji lahko med vožnjo pijete alkohol, kar je verjetno eden glavnih razlogov za veliko prometnih nesreč s smrtnim izidom. V Italiji nikar ne trobite brez potrebe, saj lahko za to dobite kazenske točke, v Severni Koreji pa je med vožnjo prepovedano kaditi. In ne le to. Kaznovani ste lahko zgolj zaradi vonja po tobaku.

Veter POLICIJA OPOZARJA Avto Največje napake voznikov pri vožnji v vetru

Na Japonskem morate, če ste starejši od petinsemdeset let, na zadku avtomobila imeti poseben znak, ki opozarja, da ste stari voznik.

Pijani voznik alkohol vožnja | Avtor: Profimedia Profimedia

Ste vedeli, da je utemeljitelj množičnega avtomobilizma Henry Ford vozniški izpit opravil šele, ko je bil star šestinpetdeset let. Razlog za to je bil preprost in povsem razumljiv. Ameriška zvezna država Michigan, v kateri je Detroit, do leta 1919 za voznike ni zahtevala vozniških dovoljenj, torej ga tudi Ford za vožnjo avtomobila ni potreboval.

Drugi ameriški posebnež je Applov pokojni ideolog Steve Jobs, ki je našel luknjo v kalifornijskem zakonu in na svojem avtomobilu sploh ni imel registrske tablice.

Šola vožnje Učenje po novem Avto Izpiti po novem z masko in na plastični ponjavi
Komentarjev 5
  • djdj 18:10 24.avgust 2020.

    To je verjetno le teoretični del: https://www.youtube.com/watch?v=dWO7NcfqDEY :)

  • anica00 14:50 24.avgust 2020.

    Moški pa rabijo urološki pregled.

  • anica00 14:50 24.avgust 2020.

    V garaži.