Avto > Avto nasveti
6918 ogledov

Največje napake voznikov pri vožnji v vetru

Veter Saša Despot
Fotografije prevrnjenih vozil ob sredinem vrtinčenju vetra z močnimi bočnimi sunki, ki so presenetili nekatere voznike na Hrvaškem in v Avstriji, pa tudi pri nas, so dokaz, da je tudi vožnja ob močnem vetru zelo nevarna.

Policisti tudi za četrtek zaradi močnega vetra, ki prihaja v sunkih, pogosto z boka, voznike opozarjajo, da prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo ter spremljajo tudi plapolanje trikotnih oranžno-belih stožcev v zraku ob cestah.

Nalepka otrok v avtu Avto Inštruktor o tem, ali naj otroci sedijo spredaj

Veter | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot so sporočili iz kranjske policijske postaje, so se v sredo zaradi močnega vetra zgodile manjše prometne nesreče, več pa je bilo primerov, ko je zaradi podrtega drevja nastala škoda na parkiranih vozilih. Samo na Gorenjskem je bilo poškodovanih preko 30 vozil, največ na Golniku, kjer je podrto drevje po prvih podatkih poškodovalo okoli 10 vozil. Enako okoli 10 vozil je zaradi odpadanja materiala s strehe poškodovanih tudi na parkirišču pri trgovskem centru na Planini v Kranju. Še sedem vozil so podrta drevesa poškodovala na enem od parkirišč na Brniku.

burja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Šola vožnje Izboljšave so nujne Avto "Učenje vožnje bo moralo stopiti v korak s časom"

avtocesta kamion burja | Avtor: Facebook/Danijel Draca Facebook/Danijel Draca

Zato kranjski policisti voznike pozivajo k veliki previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje, in spremljanju dogajanja na ter ob cestah med vožnjo.

Tovornjak video prikolica Viralni video Avto Poklicni šofer: "Kolena so se mi začela trest' po 5 kilometrih nadaljnje vožnje ..."

Strokovnjaki za varno vožnjo ob močnem vetru zato svetujejo:

  • Volan držite trdno z obema rokama, da boste ob nenadnih bočnih sunkih vozilo obdržali na voznem pasu. Velikokrat se je že zgodilo, da je močni bočni sunek prestavil vozilo z voznega pasu. Policija ob tem še posebej opozarja voznike tovornih vozil, kombijev, motoriste in kolesarje.
  • Vozite zbrano in na primerni varnostni razdalji. Na avtocesti med Torovim in Brnikom je v sredo z vozila odneslo del tovora. Predvsem pa ustrezno prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti.
  • Posebej previdni bodite ob prehitevanju tovornjakov, avtobusov, avtodomov, tudi v zimskem letnem času se na avtocesti najdejo tudi počitniška vozila s prikolicami. Sunek močnega vetra, ali burja, lahko preseneti tudi vozilo, ki ga prehitevate, sploh, če gre za večje vozilo, po možnosti s prikolico, ki jo zanese na sosednji vozni pas.
  • Sunek vetra lahko poškoduje tudi vrata med odpiranjem ob izstopanju iz vozila.
  • Ob močnem pihanju vetra ne parkirajte vozila na izpostavljenih delih obale, da ga ne zalije morska voda. Škoda je lahko ogromna. Izogibajte se tudi parkiranju pod drevesi, pod daljnovodi in blizu zgradb.
  • Pasti se skrivajo pri vožnji v zavetrju, saj vas lahko veter in močan sunek preseneti, ko zapeljete iz zavetrja na odprt del ceste, to velja tudi za protivetrne ograje ali tunele.
  • Spremljajte prometne informacije po radiu.
  • Na pot se podajte s tehnično brezhibnim avtomobilom. Pogosto veter spremlja tudi dež, zato morajo brisalci delovati brezhibno, prav tako žarometi, redno preverjajte ustrezno napolnjenost pnevmatik. Ne želite si namreč, da vas bo avto ravno v zahtevnih vremenskih razmerah "pustil na cedilu". Če se boste morali v ledenem vetru peš odpraviti po pomoč, ali boste na pomoč čakali v avtu, vedno imejte s seboj še toplo odejo in primerno topla zaščitna oblačila.
     
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.