Avto
2683 ogledov

Prehitevajo nevidna vozila po levi in ustvarjajo zastoj

Avtocesta levi pas prehitevanje vožnja Saša Despot
Z vožnjo po levem pasu so na slabšem vsi vozniki.

Avtocesta velja za najvarnejšo cesto. A pogosto vozniki za vožnjo uporabljajo tudi levi pas. S tem se zniža hitrost vseh vozil, nastajajo zastoji, vozniki pa postanejo nestrpni. Poveča se tudi možnost za nalet vozil. Zato na agenciji za varnost prometa (AVP) pozivajo k pravilnemu prehitevanju. Po prehitevanju se naj vozniki umaknejo na desni pas.

Za varen in tekoč promet na avtocestah so ključni pravilno izvedeni manevri prehitevanja in vračanja na desni prometni pas, so zapisali v sporočilu za javnost. AVP poziva voznike, naj se na avtocestah držijo pravila Vozi desno, prehitevaj levo. Kot so opozorili, pri vožnji na avtocesti ne velja prosta izbira prometnih pasov.

Levi prometni pas je namenjen prehitevanju, desni pa vožnji po avtocesti, so spomnili. Pred prehitevanjem vozila se mora voznik prepričati, da to lahko stori varno, nato pa vozilo prehiteti brez oklevanja. Po končanem prehitevanju se mora čim prej vrniti na desni prometni pas.

DARS avtocesta varnostna razdalja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na desnem se peljejo hitreje, upravičeno

Pogosto v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah ter v času povečanega prometa, predvsem ob koncih tedna, vozniki vztrajajo na levem, prehitevalnem pasu. V tem času se promet običajno zgosti na obeh prometnih pasovih, kolona na desnem pasu pa lahko vozi hitreje od kolone vozil na levem pasu. Kot dodajajo na AVP, to ne šteje za prehitevanje.

Prav v času prometnih konic pa pogosto nastanejo fantomski zastoji. Ti nastanejo, ko hitrost zaradi povečanega števila vozil bistveno pade. S tem vozniki nepričakovano ustavljajo, kmalu za tem pa spret vozijo običajno.

"Gre za posledico vožnje na prekratki varnostni razdalji, poznega zmanjševanja hitrosti ob dohitevanju počasnejših vozil in menjave prometnih pasov oz. prehitevanje, zaradi katere so drugi vozniki prisiljeni zmanjšati hitrost," so razložili na AVP.

Za preprečevanje fantomskih zastojev je bistvena vožnja na ustrezni varnostni razdalji in spremljanje prometa tudi daleč pred seboj. Pomembno je tudi, da vozniki čim manj vozijo po levem pasu, menjavo prometnih pasov pa izpeljejo brez vpletanja drugih vozil - torej da se ne vrivajo v kolono. V skrajnem primeru pride v takšnih okoliščinah tudi do naleta vozil.

Spomnili pa so tudi na pomen ustvarjanja reševalnega pasu. Ob vsakem zastoju je nujno ustvariti reševalni pas za intervencijska vozila. Pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda in pravilno vzpostavljen reševalni pas lahko odloča o preživetju pomoči potrebnega, so zapisali.

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čimbolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na desnem prometnem pasu, pa se morajo razvrstiti čimbolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • ode 08:54 02.avgust 2020.

    Če voziš po AC po prehitevalnem pasu 130 km/h ali več, se nisi dolžan nikomur umikati., čeprav se ti je "zalepil" za zadnji odbijač, vozeč cikcak, z blendanjem, stalnim trobljem in agresivnimi kretnjami. Presodite, kdo je večji tepec.

  • Žurnalček 12:18 31.julij 2020.

    Na prvi sliki , ki ste jo dali kot nekakšen dokaz vašemu tekstu , so na vašo žalost in neznanje absolutno pravilno na levem pasu , kajti gre za dovoz na AC in tekoče vključevanje prišlekov na vozni pas AC !

  • MihaPu 12:09 31.julij 2020.

    Mali pimpeki od avtov pa vozijo 150 metrov med kamionom in naslednjim pimpekom od avta z hitrostjo 90-115 in potem moraš celo dolžino prehiteti s 130, saj če bi se dal vmes med male pimpeke, bi moral zavirati na 90-115kmh ...prikaži več in nikakor ne bi mogel po tempomatu vsaj 130kmh voziti. Priporočam, da se sposobnim malim pimpekom odredi stalna hitrost 130kmh, če pa tega ne more razviti na avtocesti, naj se mu napiše kazen. Pri nas je premalo kazni za prepočasne voznike.