Avto
3885 ogledov

Ko ti ob enih zjutraj pred avto skoči srna

avtomobil nesreča povožena divjad
Trki pri velikih hitrostih pa so lahko zelo nevarni za ljudi. Policija v zadnjih dneh poroča o številnih primerih trkov z divjadjo.

Policisti so v zadnjih dneh na območju Bovca, Ajdovščine in Kanala ob Soči obravnavali več primerov povoženih divjih živali. Policisti poročajo tudi o materialni škod na vozilih. Če se zgodi trk pri večji hitrosti, je to lahko zelo nevarno tudi za ljudi.
Na Policijski upravi Nova Gorica zato voznike znova opozarjajo, da zlasti v večernih oziroma zgodnjih jutranjih urah tam, kjer znaki opozarjajo na morebitno prisotnost divjadi, vozijo bolj previdno in s primerno hitrostjo.

Oddajnik radarski detektor Ostro Avto Voznik gre za tri mesece v zapor, ker je skušal prelisičiti policijski radar

Divjad na cesti | Avtor: Profimedias Profimedias

Materialna škoda in odhod na zavarovalnico

Bovški policisti so po pisanju STA v sredo obravnavali primer povožene srne. Kot so ugotovili, je ta okoli ene ure skočila pred avtomobil 62-letnega nemškega državljana, pri trčenju je na vozilu nastala majhna poškodba. V torek je do podobnega primera prišlo na regionalni cesti Črni Vrh-Col, kjer je voznik osebnega avtomobila prav tako zadel srno, ki je skočila na vozišče, pri trčenju pa je na vozilu nastala materialna škoda. Za poginulo žival je poskrbel član tamkajšnje lovske družine, ajdovski policisti pa so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico. Pred naseljem Ročinj v občini Kanal ob Soči pa je tudi voznica osebnega avtomobila v torek zadela srno. Policistom ni preostalo drugega, kot da primer zaključijo s poročilom za zavarovalnico, saj je tudi na tem avtomobilu nastalo nekaj škode.

Golob in radar Avto Cestni radar ujel goloba, tako hitro jo je gnal

Divjad, avto, žival | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Napotki ob trku z živaljo

Kako naj postopa voznik, ki je na avtocesti doživel trk z živaljo? Predvsem ravnajte prisebno! V primeru, če z avtomobilom trčite z divjadjo je treba naprej zavarovati mesto nesreče, da ne pride do naleta drugega vozila, potem pa o nesreči obvestiti center za obveščanje na številko 112. Tam o nesreči obvestijo upravljavca lovišča, ki poskrbi za povoženo divjad. Prisvojitev divjadi je prepovedana. Če v nesreči žival ni poginila, je toliko pomembnejše, da voznik policistom in lovcem opiše, v katero smer je pobegnila, saj je poškodovana žival lahko nevarna.

Avto merilec hitrosti Razkrivamo Avto Razkrivamo - kako nekaznovano voziti 165 km/h mimo policijskega radarja

Na avtocesti trki še bolj nevarni

Divjad pogosto zaide tudi na avtocesto, kjer je zaradi velikih hitrosti trčenje še posebej nevarno. V primeru trka mora voznik najprej varno in na primernem mestu ustaviti svoje vozilo, si obleči odsevni brezrokavnik in zavarovati vozilo. Potem poliče policijo (na številko 113) oziroma prometnoinformacijski center – PIC (telefonska številka 1970) in pove, kaj se mu je zgodilo ter točno lokacijo dogodka.

Statistika povozov divjadi zajema le prijavljene primere, dejansko število pa je | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

VW transporter, radar Avto Takšen je bil eden prvih policijskih radarjev

Lahko pokliče tudi s stebrička 'klic v sili'. Počakati mora na prihod policije in vzdrževalcev pristojne avtocestne vzdrževalne baze, ki mu napišejo Zapisnik o nesreči na avtocesti in nudijo pomoč (zavarovanje vozila) do prihoda vlečne službe, če je potrebna. Nato sledi postopek za poplačilo škode. Oškodovanec na podlagi Zapisnika o nesreči na avtocesti v nadaljevanju prijavi škodni primer na Zavarovalnici, kjer ima družba DARS sklenjeno zavarovanje iz naslova splošne odgovornosti. Zavarovalnica sicer okoliščine vsakega primera natančno razišče in med drugim ugotavlja, ali je bilo na odseku izvedeno redno vzdrževanje. Odškodnina je odvisna od ocenitve škode, ki jo opravi cenilec na zavarovalnici, pri tem pa upošteva starost vozila, poškodbe …
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.