Avto
330 ogledov

Potovanje z avtom: čarobni Stockholm

1/46
Žurnal24 main
Peti dan najinega potovanja po Skandinaviji je bil na sporedu Stockholm, o katerem sva slišala in prebrala veliko prečudovitih stvari.

Dan se je začel s soncem. Najprej pa je bil na vrsti zajtrk. Velika večina kampov v Skandinaviji ima svoje kuhinje, kjer si lahko pripravite topel obrok. Tudi voda je povsod pitna, tako da drage ustekleničene vode ne kupujte.

Zaradi dobrega javnega prevoza (metro, avtobus, vodni taksiji) je premikanje med znamenitostmi hitro in preprosto.

V Stockhom sva se podala kar z metrojem, ki je bil od kampa oddaljen 500 metrov. Na postaji sva aktivirala turistično kartico in se podala proti staremu delu mesta. Stockholm je glavno mesto Švedske in neuradna prestolnica Skandinavije, ki leži na 14 otočkih.

Ker sva za ogled mesta predvidela dva dni, sva morala kar pohiteti. Prvi vtis, ko sva prispela do mestne hiše, je bil navdušujoč. Prav vsak kotiček starega dela mesta (Gamla Stan) je čudovit, name pa je mesto naredil tak vtis, da sem ga uvrstil med tri zame najlepša mesta, poleg San Diega in Barcelone, ki sem jih do zdaj na svojih potovanjih obiskal.

Stockholm je s številnimi zelenimi površinami, rečnimi in morskimi kanali pisan na kožo ljubiteljem narave. Parki so med seboj povezani in prepredeni s kolesarskimi potmi in pešpotmi.

Turistično kartico (Stockholm card) sva uporabila takoj. Podala sva se v mestno hišo in se zavihtela na vrh stolpa, ki je dobra razgledna točka. Pot naju je vodila naprej do Gamla Stana, starega mestnega jedra, kjer hodite med ozkimi ulicami, ki jih obdajajo slikovite zgradbe, v njih pa kar mrgoli prodajaln spominkov, slaščic in restavracij. Naslednja postaja je bila ogled mesta z ladjico. Spet sva izvlekla Stockholm card in že sva bila na morju. Pot naju je peljala okoli enega od 14 otočkov in pod številnimi mostovi. Stockholm je po veličini in številu prebivalcev največje mesto na najini poti. In še kar raste. Če živiš tu v stanovanju, nisi prikrajšan za uživanje v naravi, saj ima skoraj vsak blok svojo plažo in pristanišče.

Ker je bilo treba misliti tudi na nadaljevanje poti, sva zavila še do bližnjih trajektnih linij za Helsinke, kamor sva imela načrt prispeti sedmi dan najinega potovanja. Eden od ponudnikov prevozov je Viking Line, za katerega sva prebrala, da je najcenejši. Nato pa šok in kasneje olajšanje. Dobila sva zadnjo karto za avtomobil, spalne sobe pa so bile vse zasedene že več mesecev vnaprej. Ker je bila karta zadnja, sva jo vzela, dnevne linije so pošle že pred tedni. Svetujem vam, da si karto, če točno veste, kdaj in kam boste šli, rezervirate prek interneta nekaj tednov prej. Karto za avto in dve do štiri osebe v visoki sezoni (23. 6 do 7. 6 in 7. 7. do 12. 8.) lahko dobite že za 70 evrov, nočne karte pa so dražje in v visoki sezoni (14. 6. do 15. 8.) stanejo 145 evrov. Ker je bila najina karta zadnja, je bila tudi cena višja (162 evrov).

Julij naj bi bil najprimernejši mesec za ogled skandinavskih prestolnic, tudi Stockholma. Sama sva izkusila, da je treba tudi na severu s seboj nositi kremo za sončenje. Sonce je ozračje ogrelo na 30 stopinj Celzija.

Če niste ljubitelji muzejev (muzej Vasa in Skansen ter drugi), ki jih tu kar mrgoli, si lahko dušo napolnite že s sprehajanjem po mestu. Vidite lahko gromno, tako da sta bila dva dneva veliko premalo, da bi si ogledala vse, sva pa videla veliko. Poleg mestne hiše s stolpom in zlate dvorane ter Gamla Stana si velja ogledati parlament, kraljevo palačo, Nobelovo ustanovo, otroke pa lahko odpeljete na srečanje z losom in drugimi živalmi v živalski vrt na otok Djurgarden ali pa jih odpeljete v ogromen zabaviščni park (Gröna Lund Tivoli).

Najin dolg sprehod po Stockholmu se je končal pozno zvečer, ko je sonce še vedno močno svetilo. Jutri pa nekaj več o cenah hrane, pijače in spominkov.

Uporabni linki:

Trajektna linija Viking line


Kamp Angby Stockholm

Trajektna linija Silja

Preberite še:

1.in 2. dan (Kamnik–Hamburg)

3. dan (Köbenhavn)

4. dan (Köbenhavn–Stockholm)


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.