Avto
24 ogledov

Potrdila s tujih poligonov naj bi obveljala

Trening varne vožnje B&B
Potrdila, pridobljena na podlagi dejanske udeležbe tečajev varne vožnje na tujih poligonih po mnenju dela pravne in prometne stroke najverjetneje niso sporna in bi morala veljati še naprej. Tudi sicer kandidati ne bi smeli imeti dodatnih stroškov.

Kot je dejal Martin Logar, predsednik združenja šol voženj pri Gospodarski zbornici Sloveniji, veljavnost potrdil tečajev za mlade voznike in za izbris kazenskih točk, ki so jih pooblaščene organizacije v skladu s pravili izvedle na poligonih v tujini, ne bi smelo biti pod vprašajem.

Tudi v. d. direktorja Agencije za varnost v prometu (AVP) Igor Velov razmišlja podobno: "Če logično razmišljam, ni problem sama lokacija izvajanja, temveč da so to nekateri zlorabljali in kandidati sploh niso šli na poligon. To pa se je dogajalo tako pri nas kot v Avstriji. Imamo pa organizacije, ki so dokazano izvajale tečaje v skladu s pravili tudi v tujini in ne vidim razloga, da takšna potrdila ne bi veljala. Tistim pa, ki so goljufali, pa takšna potrdila ne bodo veljala, četudi naj bi bila pridobljena na slovenskih poligonih."

Policija: tečajev v tujini ne bi smelo biti

Kot je znano, je policija ob objavi izsledkov preiskave o korupciji pri pridobivanju vozniških izpitov in potrdil med leti 2010 in 2012 poudarila, da je spornih 1.200 izvedb po programu mladega voznika in 3.595 potrdil po programu voznikov povratnikov. Po mnenju policije je spornih tudi najmanj 3.200 oz. skoraj polovica izdanih potrdil za izbris kazenskih točk, "saj pooblaščene organizacije programa varne vožnje sploh niso izvajale ali pa je bil program opravljen v nasprotju s predpisi."

Za kršitev predpisov policisti štejejo tudi dejstvo, da so pooblaščene organizacije po pooblastilu AVP programe izvajale v tujini čeprav tega dovoljenja ne bi smele dobiti, ker slovenska zakonodaja ne omogoča kontrole izvajanja teh programov v tujini. Zato je bil tudi ovaden visoki predstavnik AVP, zadolžen za izdajanje potrdil. 

Odvetnica: v najslabšem na stroške organizacije

Postavlja se vprašanje, kaj bo z več tisoč tečajniki, ki so potrdilo prejeli na podlagi tečaja na tujem poligonu in so ga plačali ter se ga tudi zares udeležili.

Odvetnica Tina Kikelj iz odvetniške pisarne Brulc, Gaberščik in Kikelj meni, da nezadostni nadzor nad delom slovenskih pooblaščenih organizacij za opravljanje nalog po Zakonu o voznikih potrdil sama po sebi niso neveljavna. Kot je pojasnila za Žurnal24, pa bi se v skrajni situaciji, če bi bila vsa potrdila iz tujih poligonov razveljavljena, vozniki morali znova usposobiti, a na stroške pooblaščene organizacije.

Pri tem se po njenem zastavlja vprašanje odgovornosti AVP, če je tem organizacijam predhodno dovolila izvajanje tečajev na tujem. Velov iz AVP je že dejal, da bi se morala stroka sedaj jasno opredeliti, ali pooblastila še lahko veljajo, saj organizacije te dni nadaljujejo z usposabljanjem tečajnikov tudi na tujih poligonih.

Komentarjev 3
  • sebenc 12:35 22.november 2013.

    Se je policajem malo odpeljalo? Ne vem, zakaj bi bilo sporno opravljanje tečajev v tujini po naših predpisih. Za prosti pretok delavne sile znotraj EUja še niso slišali? Ali morda nekdo želi hoče imet monopol nad temi tečaji? Sicer pa, ...prikaži več tisti kateri so izvajali tečaje po predpisih v tujini, imajo itak vso potrebno dokumentacijo, račune od poligonov popis udeležencev in potem nadziraš to ustanovo, ne pa dejansko poligona. Kaj pa ima poligon pri tem zraven?

  • tero 19:49 21.november 2013.

    potem pa naj veljajo tudi druga potrdila, npr. HACCP ali varstvo pri delu,to je pa bolano

  • Pepe007 12:38 21.november 2013.

    Če ne velja nekaj iz EU, je to OČITNO izposloval nekdo, ki je praktično monopolist pri nas in hoče dvigniti cene. Koliko je ustreznih poligonov v SLO? Kakšna je konkurenca?Denimo, da delam kulije... Ali bi lahko izposloval, da morajo ...prikaži več biti vsi uradni dokumenti podpisani s slovenskimi kuliji? Konec koncev nam lahko zlobni tujci podtaknejo kako črnilo, ki se čez nekaj dni ne bo več videlo...