Avto
75 ogledov

Potrdili 100 smrti zaradi pokvarjenih sistemov za vžig

General Motors Profimedias
Ameriški avtomobilski velikan General Motors (GM) je v ponedeljek priznal, da so pokvarjeni sistemi za vžig motorja v starejših modelih avtomobilov zakrivili najmanj 100 smrtnih žrtev.

Zahtevke obdeluje Kenneth Feinberg, ki je podobno delo opravil tudi za žrtve terorističnih napadov 11. septembra 2001. Najel ga je GM, vendar pa je od delodajalca povsem neodvisen. V obdelavi ima še 37 prijav smrtnih primerov in 537 prijav poškodb.

Pokvarjeni sistemi za vžig so med vožnjo ugasnili motor in prišlo je do blokade krmila ter do nesreče. GM je okvare priznal šele februarja lani, čeprav so se dogajale več kot desetletje. Februarja lani je GM priznal odgovornost za 13 smrtnih žrtev, Feinberg pa dodaja nove.

Podjetje bo tistim, ki jim Feinberg zahtevek potrdi, plačalo odškodnine, vendar se bodo morali odreči tožbam. Višina odškodnine bo različna od primera do primera, vendar pa bo veliko Američanov zaradi GM po novem milijonarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.