Avto
16 ogledov

V General Motors priznali 67 žrtev

General Motors Profimedias
Napačno delujoči sistemi za vžig avtomobila so povzročili odpoved delovanja zračnih blazin in drugih sistemov.

Zaradi napačno delujočih sistemov za vžig avtomobila je umrlo najmanj 67 ljudi, je priznal ameriški proizvajalec General Motors (GM). Še vedno pa strokovnjaki posebnega sklada, ki ga je za izplačilo odškodnin ustanovil GM, pregledujejo 133 primerov smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

GM, največji ameriški avtomobilski proizvajalec, je sklad ustanovil avgusta lani. Za izplačilo odškodnin je rezerviral od 400 do 600 milijonov dolarjev.
 

Odpoved zračnih blazin

Napačno delujoči sistemi za vžig avtomobila v avtomobilih GM so povzročili odpoved delovanja zračnih blazin in drugih sistemov. Preiskava je pokazala, da je proizvajalec za težavo vedel že več kot desetletje, preden je februarja lani začel z vpoklicem 2,6 milijona nevarnih vozil.

Sklad je danes navedel še, da je zaradi odpovedi sistemov 11 ljudi utrpelo poškodbe, zaradi katerih so povsem ohromeli - na primer možganske poškodbe ali dvojno amputacijo. Še 102 osebi pa sta utrpeli poškodbe, ki so upravičile bolnišnično zdravljenje ali drugačno zdravstveno oskrbo.

Pred skladom je skupno še 1492 prijav nesreč, povezanih z odpovedjo sistemov za vžig. Proizvajalec je obljubil najmanj milijon dolarjev odškodnine za primer smrti, 300.000 dolarjev za preživelega zakonca in 300.000 dolarjev za vsakega od preživelih potomcev. Tistim s fizičnimi poškodbami pa so obljubili najmanj 20.000 dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.