Avto
13202 ogledov

Potrditev, Volkswagen ukinja priljubljeni model

Volkswagen up GTI koncept Žurnal24 main
Iz Volkswagna je prišla potrditev, da bodo do konca leta ugasnili proizvodnjo svojega najbolj dostopnega avta, modela up.

Volkswagen up se bo tako po kar 12 letih proizvodnje poslovil, skupaj z njim pa tudi električna različica e-up. Pri znamki so potrdili, da bodo proizvodnjo linijo v tovarni v slovaški Bratislavi ugasnili še pred iztekom četrtega četrtletja in da novih upov ne bo več mogoče naročiti, ostala bo le še zaloga pri trgovcih. 

Volkswagen up je prišel na trg leta 2011 kot zamenjava neuspešnega modela fox. Novi malček pa se je z izgledom, notranjo prostornostjo in tudi nekaterimi za tisti čas naprednimi rešitvami (AEB) hitro prerinili v ospredje. Sledila sta mu še tehnično in oblikovna sorojenca škoda citigo in seat mii, ki pa so ju oba nehali proizvajati že pred časom. Up je sicer leta 2016 doživel prenovo, takrat je njegov litrski trivaljnik dobil tudi tretjo različico s turbo pomočjo.

Up je bil že od leta 2014 na voljo kot izključno baterijski model, vgradili so mu 18,7 kWh baterijo z dosegom okoli 150 kilometrov. Kasnejša nadgradnja je prinesla 32,2 kWh baterijo, doseg je narasel do 260 kilometrov. Leta 2018 so uvedli up GTI s športnim dizajnom in ročnim menjalnikom, ki pa so ga prenehali izdelovati že na začetku letošnjega leta. Električni up je na trgu vztrajal tako dolgo, da je vmes preživel kar dva električna tekmeca, minija in hondoE.

Naslednika pri koncernu Volkswagnu za zdaj ne napovedujejo. Slovenski uvoznik modela up ne nudi več.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 4
  • Toma 17:13 16.oktober 2023.

    Prihaj novi model Down!

  • AnGus 17:12 16.oktober 2023.

    "Up je sicer leta 2016 doživel prenovo, takrat je njegov litrski trivaljnik dobil tudi tretjo različico s turbo pomočjo. Up je bil že od leta 2014 na voljo kot izključno baterijski model, vgradili so mu 18,7 kWh baterijo z dosegom ...prikaži več okoli 150 kilometrov." <--------- Kaj zdaj, je ob od leta 2014 izključno baterijski ali je leta 2016 dobil turbo motorček?