Avto
4472 ogledov

Potrjeno, takšne oznake bo imela nova policijska enota

Avtocestna policija Vlada RS
Z uredbo je policija dobila oznako za svojo najnovejšo enoto, hkrati posodobili tudi uniforme.

Vlada je v petek izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije. Danes spremembe že veljajo.

Ena glavnih novosti uredbe so nove oznake za avtocestno policijo, ki bo začela v kratkem delovati. Pripadnike avtocestne policije boste prepoznali po znaku v obliki ščita, v katerem je v barvni shemi modre in zlato rumene barve izrisan znak za avtocesto z nadvozom. 

Oznaka bo zelo verjetno postala tudi del bodočih avtomobilov, s katerimi bo avtoceste nadzorovalo pet na novo ustanovljenih specializiranih enot, ki bodo sodili pod upravo avtocestne policije.

Najprej, že aprila, naj bi z delovanjem začela specializirana enota avtocestne policije Ljubljana, ki bo pokrivala kar 254 kilometrov avtocest in hitrih cest na območju PU Ljubljana in PU Kranj.  

Samo zanjo je predvidena sistematizacija 64 delovnih mest, ko bo vzpostavljeno vseh pet enot skupaj z upravo, pa bo v avtocestni policiji zaposlenih več kot 300 ljudi.

Policija, provida, passat | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Posodobljene uniforme in kape, od specialcev do vikarja

Pri ostalih spremembah uredbe gre večinoma za dopolnitev oziroma spremembo posameznih delov uniforme, zaradi potreb, izkazanih na podlagi preteklih izkušenj. Posodobljena je oblika posameznih delov uniforme, in sicer kape s ščitki, slovesne uniforme, uniforme Častne enote policije in Policijskega orkestra. Slednji so doslej na sprejemih visokih gostov igrali kar v klasični policijski uniformi, kar po mnenju vlade ni bilo primerno. 

Dodana je uniforma za vodnike službenih psov ter dopolnjena uniforma Posebne policijske enote in Specialne enote, ki sta ustrezno spremenjeni za več udobja in boljšo zaščito med opravljanjem zahtevnih nalog. Spremenjena je tudi uniforma policijskega vikarja. 

Ureja se nošenje oznak v mednarodnih civilnih misijah in nošenje zgornjih delov policijske uniforme po zaključku dela v mednarodnih civilnih misijah. Zaradi specifike nalog, ki jih opravljajo policisti, napoteni v mednarodne civilne misije, se ureja tudi možnost nakupa uniform in dopolnilnih delov uniforme, ki sicer po obliki, barvi in funkcionalnosti niso tipični oziroma standardni deli uniform slovenske policije in so že v osnovi razviti za posebne podnebne in klimatske razmere.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ender3 17:59 27.marec 2021.

    Prej bi pričakoval HP /Hojsova policija/ Novi policijski inkasanti bodo skrbeli za polnjenje proračuna, kakšno večjo korist pa ni za pričakovati.