Avto
3395 ogledov

Pozor, če greste med počitnicami v tujino, kje je že obvezna zimska oprema?

Zimske gume pnevmatike Profimedia
V nekaterih naših bližnjih državah veljajo drugačna pravila glede zimske opreme.

Pri AMZS opozarjajo vse, ki se bodo v prihodnjih dneh odpravili na pot v tujino, naj preverijo, ali lokalni predpisi že zahtevajo zimsko opremo pri avtih, saj se lahko pravila razlikujejo od slovenskih. Treba je tudi vedeti, kje trenutno poteka nadzor na notranjih mejah EU, saj v prazničnem času zato lahko pričakujemo povečan promet na meji. 

"Ob koncu tedna in med prazniki pričakujemo povečan promet zlasti proti Hrvaški, kjer sicer v minulih dneh, kljub ponovni uvedbi mejnih kontrol, gneče na mejnih prehodnih nismo zaznali. Vseeno pa nasvet voznikom, naj pred odhodom na pot preverijo stanje na cestah in mejnih prehodnih, predvsem pa, na katerih mejnih prehodih glede na Odredbo o določitvi mejnih prehodov s Hrvaško in Madžarsko, lahko prehajamo mejo s sosednjima državama," je dejal Matic Zupančič, vodja AMZS informacijskega centra.

V Sloveniji je uporaba zimske opreme datumsko določena od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske določbe pa morajo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu ustrezno prilagoditi opremo svojega vozila, opozarjajo pri AMZS. V drugih državah so zakoni glede zimske opreme zelo različni. V nekaterih državah je ta, podobno kot v Sloveniji, določena datumsko, v drugih je potrebna le v primeru zimskih voznih razmer.

V zadnjih letih je bilo nekaj novosti predvsem v Avstriji, Nemčiji in na Češkem, kjer so zakone o zimski opremi spremenili. Največja razlika glede na slovenski zakon pa je v minimalni globini profila pnevmatik, ki je v tujini večinoma 4 mm, v Sloveniji pa le 3 mm.

Zimska oprema po posameznih državah TUKAJ

Pravila glede zimske opreme po državah

V Avstriji sicer, da morajo biti vozila za zimo opremljena že s 1. novembrom, vendar za vozila do 3,5 tone to velja le v času zimskih voznih razmer. 

V Nemčiji zimska oprema ni datumsko določena. Obvezna je v primeru zimskih voznih razmer (sneženje, zglajen sneg, snežna broza, poledica).

V Italiji od leta 2011 lahko vsaka regija sama odloča, kdaj in kakšno zimsko opremo bo zahtevala od voznikov na cestah na njihovem območju. Tako se je večina regij na območju severne in osrednje Italije odločila za datumsko določeno uporabo zimske opreme, ki vključuje ali 4 zimske pnevmatike ali pa 4 letne in v opremi dodatne snežne verige. Na območju Benečije (Veneto) je na avtocesti od Benetk do Brescie zimska oprema obvezna v obdobju od 1. novembra do 31. marca, na drugih avtocestah in regionalnih cestah v tej regiji pa od 15. novembra do 15. aprila. Podobno je tudi v drugih italijanskih regijah, npr. Emilia-Romagna (Bologna), kjer je zimska oprema obvezna od 1.1 novembra do 15. aprila, v Toskani je na glavni avtocesti A1, ki pelje od Milana proti Rimu, zimska oprema obvezna od 1. novembra do 15. aprila, na vseh drugih avtocestah in regionalnih cestah pa od 15. novembra do 15. aprila. V regiji Trentino - Južna Tirolska (Bolzano, Trento, Brenner) je zimska oprema ne glede na vozne razmere obvezna od 15. novembra do 15. aprila. Zimsko opremo najdlje zahtevajo na cestah v dolini Aoste, kjer je na avtocestah, ki peljejo proti predoroma Mont Blanc in St. Bernard, obvezna vse od 15. oktobra do 15. aprila.

Hrvaška: na določenih avtocestah in državnih cestah morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo od 15. novembra do 15. aprila, ne glede na vozne razmere. Na drugih cestah je zimska oprema obvezna v primeru zimskih razmer, po potrebi tudi pred 15. novembrom.

V Bosni in Hercegovini je zimska oprema obvezna že od 1. novembra do 1. aprila, ne glede na vozne razmere. 

V Srbiji je od 1. novembra do 1. aprila v primeru zasneženih in poledenelih cest obvezna uporaba zimske opreme.

V Črni gori je zimska oprema obvezna v obdobju od 15. novembra do 1. aprila, ne glede na vremenske razmere. 

V Švici zimska oprema ni časovno določena, je pa obvezna v primeru zimskih voznih razmer.

Na Madžarskem zimska oprema ni zakonsko določena. V primeru močnejšega sneženja oziroma večje količine snega je obvezna uporaba snežnih verig na pogonskih kolesih.

Na Češkem med 1. novembrom in 31. marcem velja v primeru zimskih voznih razmer obvezna uporaba zimske opreme na vseh cestah.

Na Slovaškem so za osebna vozila so v primeru zimskih voznih razmer obvezne zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih.

V Franciji je uporaba zimske opreme obvezna med 1. novembrom in 31. marcem na hribovitem območju Alp, Korzike, Jure, Pirenejev in Vogezov.

Zupančič voznikom svetuje, naj pred odhodom v tujino preverijo tudi druge potovalne informacije za izbrano državo: "Poleg spletne strani AMZS, kjer vozniki v rubriki Na poti najdejo še številne druge koristne informacije in nasvete za potovanje, kot so razdalje med kraji po Evropi, cestnine in drugi stroški po Evropi, cene goriv po Evropi, omejitve hitrosti po Evropi in razmere oziroma prevoznost alpskih prelazov, priporočamo uporabo brezplačne AMZS mobilne aplikacije, s katero dobijo vozniki in voznice na vprašanje »Kaj se dogaja na moji poti?« ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije, članom AMZS pa omogoča pregled ugodnosti njihovega članstva in poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozila. Njeni uporabniki lahko spremljajo tudi cene goriv v Sloveniji in na Hrvaškem. Ob tem je dobro vedeti, da so lahko v tujini cene ponudnikov goriva na določeni lokaciji tudi do 20 odstotkov višje, kot je povprečna cena goriva v državi."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.