Avto
5571 ogledov

Pozor, v tej evropski državi vas odslej med neumnostmi na cesti opazuje dron

Dron in policija
1/3
Epa
Za odkrivanje kršitev v cestnem prometu so uradno začeli uporabljati drone. Kmalu bodo sledile še druge države.

Če nameravate iti v Španijo, pozor! Tamkajšnja Guardia Civil Trafico oziroma prometna policija je s 1. avgustom začela pri nadzoru prometa uporabljati drone. Z njimi lahko policija precej enostavno in na varen način iz zraka spremlja promet ter početje voznikov. Vsak dron ima visokoresolucijsko kamero, s katero snema dogajanje.

Ko operater zazna prekršek, se video avtomatsko prenese k policijskim patruljam, ki kršitelja ustavijo in predočijo z dokazi. Droni so poleg nevarnih manevrov, recimo prehitevanja ali vijuganja, sposobni odkrivati tudi takšne prekrške, kot je neuporaba varnostnega pasu ali telefoniranje med vožnjo, poroča Majorca Daily. Španska policija nadzor na prometom izvaja z razvejano mrežo tehničnih sredstev, v kateri so še helikopterji, stacionarni merilniki hitrosti in kamere. 

Dron in policija | Avtor: Epa Epa

Španija je morda ena prvih evropskih držav, ki že uporablja drone za kaznovanje voznikov, a gotovo ne zadnja. Resno namero so pokazali že tudi v Franciji in Nemčiji. V slednji že poteka pilotni projekt, vse kaže, da bodo drone najprej začeli uporabljati na Bavarskem.

A ker je Nemčija podobno kot Slovenija izredno občutljiva na varovanje zasebnosti, so se vpeljevanja dronov lotili preudarno in so v postopek prilagajanja predpisov že na začetku vključili tudi tamkajšnji urad informacijskega pooblaščenca. Načeloma pa bi bil španski model lahko dobra pravna osnova tudi za Nemčijo, je po poročanju revije Auto Motor und Sport komentiral predstavnik nemškega urada.

Dron in policija | Avtor: Epa Epa

V Sloveniji pa ima policija velikanske težave tako z vpeljevanjem dronov kot z v drugih državah že čisto običajnimi kamerami za avtomatsko prepoznavo registrskih tablic (ANPR), saj je ustavno sodišče zaradi slabo pripravljene zakonodaje s strani ministrstva za notranje zadeve zaustavila proces vpeljave ANPR, medtem ko je za uporabo dronov pred kratkim le prižgalo zeleno luč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • stangiulia42 15:35 16.avgust 2019.

  Web: https://creditsecours24h.com Nudimo posojilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplačevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : borut.martin@gmail.com / WhatsApp: +33758119861

 • Avatar Minovak
  Minovak 12:45 16.avgust 2019.

  Pri nas je slabo pripravljeno ali sploh ne, vse. Prav vse je skorumpirano in zakoni dovoljujejo neomejeno nagajanje in korupcijo, sicer pa poglejte samo Karavanški predor, kjer se sramotimo in smešimo pred celim svetom in tega je še veliko, preveč. ...prikaži več Dejstvo je, da, kjer vladajo levi, obstane vse, pada standard in napredek je samo stvar posameznika, ki skrbi le za svoj žep.

 • jakec1575 09:46 16.avgust 2019.

  Ocitno zakon ni bil pripravljen tako, da bi zagotovil zasebnost in brisanje podatkov po dolocenem casu, ter ni bilo zagotovljena anonimizacija. US je ravnalo prav.

Sorodne novice