Avto
195902 ogledov

Pozor, začela so veljati nova pravila pri pnevmatikah!

Pnevmatike Continental
S 1. majem EU uvaja nova pravila na področu pnevmatik za osebna in tovornna vozila.

V EU so začele veljati nove oznake za pnevmatike, ki naj bi potrošnikom prinesle preglednejše informacije o izbranih lastnostih pnevmatik. Nove oznake naj bi bile lažje razumljive, predvsem pa naj bi potrošnikom prinesle več informacij.

Na novi oznaki sta bila prenovljena razreda kotalnega upora in zavorne učinkovitosti na mokrem, medtem ko je kotalni hrup ovrednoten s številom decibelov in črkami A, B ter C.

Volvo C40 recharge Premijska znamka Avto Premijska znamka bo avtomobile serijsko obula v celoletne pnevmatike

Potrošniki lahko dostopajo do dodatnih podatkov o izbrani pnevmatiki v evropski podatkovni zbirki, tako da skenirajo kodo QR na oznaki. Uvedena sta tudi dva nova piktograma, ki kažeta, ali izbrana avtomobilska pnevmatika po oprijemu na snegu izpolnjuje homologacijske standarde Unije (snežinka) in/ali gre za pnevmatiko brez žebljev z oprijemom na ledu, ki izpolnjuje novi standard ISO.

Nove oznake na pnevmatikah | Avtor: Continental Continental

vulkanizerstvo Avto Napoveduje se dvig cen pnevmatik

Spremembe tudi za težja gospodarska vozila

Od 1. maja letos morajo biti informacije z oznake EU za pnevmatike na voljo tudi za pnevmatike za težka gospodarska vozila (razred C3). Na novi oznaki ostajajo razredi od A do C nespremenjeni. Kar zadeva pnevmatike razredov C1 in C2, kjer so prve namenjene avtomobilom, druge pa kombiniranim vozilom, bodo pnevmatike, ki so bile po kotalnem uporu in oprijemu na mokrem prej razvrščene v razred E, odslej razvrščene v razred D, ki je bil doslej prazen, tiste iz razredov F in G pa bodo razvrščene v razred E. Oznaka bo zaradi tega preglednejša in jasnejša.

Nove oznake na pnevmatikah | Avtor: Continental Continental

Avto, okvara, popravilo, servis Promo Uporabno Zanesite se nase, bližnjice so dražje

Potrošniki si lahko prenesejo še več informacij o vsaki posamezni pnevmatiki, če skenirajo kodo QR v zgornjem desnem kotu oznake pnevmatike. Koda QR vsebuje povezavo do podatkovne zbirke EPREL (European Product Registry for Energy Labelling ali evropska podatkovna zbirka za označevanje energijske učinkovitosti), v kateri so zbrani informacijski listi izdelkov. Informacijski listi vsebujejo vse vrednosti z oznake posamezne pnevmatike ter datume začetka in konca izdelave tega modela pnevmatike. Informacijske liste izdelkov v podatkovno zbirko EPREL vnaša proizvajalec pnevmatik, ki poskrbi tudi za določitev razredov, v katere se uvršča, kakor je bilo to urejeno tudi doslej.

Nove oznake na pnevmatikah | Avtor: Continental Continental

Prazna pnevmatika guma Tega mnogi ne počno Avto Kako preprečiti prazno gumo na avtocesti

Prednosti za potrošnike

Namen nove oznake EU za pnevmatike je pomagati potrošnikom, da bodo lahko izbrali varčnejše pnevmatike, hkrati pa bodo dobili tudi podatek o zavorni poti. kot so še zapisali pri Continentalu lahko potrošniki kot poslovni uporabniki z izbiro pnevmatik z manjšim kotalnim uporom veliko prihranijo, tako z vidika stroškov goriva kot manjših emisij. Jasne informacije o oprijemu na mokrem bodo pripomogle k večji prometni varnosti, podatek o kotalnem hrupu pa je namenjen zmanjševanju zvočnega onesnaženja, ki ga povzroča cestni promet.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.