Avto
90 ogledov

Pred 130 leti pomemben dan za svet - patentirano vozilo

Patent Mercedes-Benz
1/4
Mercedes-Benz AG
Natanko pred 130 leti se je zgodila prelomnica v mobilnosti. 29. januarja je Karel Benz vložil patent za svoje patentno vozilo. To je pomenilo rojstvo avtomobila.

Kasneje istega leta je Gottlieb Daimler razvil motorno kočijo, leto 1886 pa pomeni začetek 130-letne zgodovine Mercedes-Benza.

Rojstvo avtomobila je povezano s certifikatom DRP 37435, ki ga je inženir iz Mannheima Karl Benz 29. januarja leta 1986 vložil na nemški patentni urad v Berlinu. Ta 130 let star dokument je dokaz o vizionarstvu Karla Benza, od leta 2011 pa je certifikat del programa Unesco, ki med drugim vključuje tudi Guttenbergovo Biblijo.

Karl Benz je prvi avtomobil sicer razvil že leto prej, leta 1985. Trikolesnik je poganjal štiri taktni motor s prostornino 0,95 litra in je deloval pri 400 vrtljajih v minuti. Razvil je največjo moč 0,55 kilovata, oziroma 0,75 konjske moči. Najvišja hitrost, ki jo je zmogel avtomobil je 16 km/h.

To vozilo je bilo patentirano kot prvi avtombil, ki je za svoje delovanje uporabljal motor z notranjim izgorevanjem.

Prvo daljšo pot opravila ženska

Prva vožnja z njim je bila zabeležena 3. julija leta 1886 med Ringstrassejem in Mannheimom, dve leti kasneje pa je z izboljšano različico sledila prva daljša vožnja med Mannheimom in Phorzheimom (180 kilometrov v obe smeri skupaj). Zanimivo, avtomobil ni vozil Karl Benz, pač pa njegova žena Bertha, ki se je na pot odpravila s sinovoma - Eugnom in Richardom. To je bil dokaz, da je avtomobil uporaben za vsak dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.